Etető
Kánikula ide, kánikula oda, enni kell! – Sólet, one bab
A kánikula is lehet sólet – barát, csak kicsit másként.
Itt Európában – még a zsidó családok között is- tartja magát a hit, hogy összetevői miatt a sólet elsősorban őszi, téli étel, hiszen olyan nehéz, na és ugye a kánikula… Alább bebizonyítjuk, hogy ennek az ételnek is van kevésbé energiadús változata. Ez a T’beet az iraki sólet.
Kánikulában könnyű gyorsan emészthető zöldséges étel a cél
Melegben elég megterhelést jelentenek a plusz fokok, minek tovább nehezíteni szerveztünk munkáját „súlyos”, megterhelő ételekkel, amikor ott vannak a könnyen, „vidáman” feldolgozható „szervezetbarát” nyári ételek, zöldfélék, főzelékek.
Na, de az ünnepnapok….
Persze ilyenkor kánikula idején is akadnak olyan napok, amelyeket nagy családi összejövetelekkel ünneplünk és ezeken a legtöbb háziasszony igyekszik kitenni magáért. Most érkeztünk el cikkünk igazi „meglepetés vendégéhez” a sólethez, de nem az Európában ismert tarkababos, vörös húsos változathoz, hanem a Közel-Kelet egyik kedvencéhez, az előbbihez képest könnyű, de legalább olyan finom bab és vörös hús nélküli sólethez.
T’beet – iraki sólet
Hozzávalók
- fél kg hosszúszemű rizs
- 3-3 tk. kardamom és pirospaprika
- 2-2 tk. fekete bors, őrölt kömény és kurkuma
- 5 tk. só
- 1 pohárnyi csirke zúza
- 1 egész csirke
- 4 csirkenyak
- 8 tojás (mindenkinek egy)
Elkészítés ( nem gyors!)
- Adjon minden fűszerből – a sóból is – egy-egy kiskanállal a rizshez és keverje hozzá a zúzákat.
- Töltse meg a csirkét a rizses keverékkel. Kösse össze a csirke lábait, és fogpiszkálókkal zárja be a nyílásokat.
- Fektesse a csirkét mellével lefelé kizsírozott edénybe, tegye mellé a nyakakat, öntse fel az egészet négy pohár vízzel, adja hozzá a maradék fűszert és a sót, majd nagy lángon forralja fel.
- Ha felforrt, vegye lejjebb a lángot és közepes lángon főzze további öt percen át.
- Fordítsa meg a csirkét és forralja még öt percig.
- A maradék rizses keveréket egyengesse a csirke köré és főzze még 10 percig.
- A tojásokat tegye óvatosan a rizs tetejére.
- Takarja le az edényt. A gőz benntartása érdekében körbetekerheti alufóliával is.
- Tegye 200 fokra előmelegített sütőbe és süsse hét órán át, vagy egész éjjel.
- Tálalás előtt öntsön egy pohár vizet az ételre, hagyja állni öt percig.
- Vegye ki a tojásokat, ezeket külön tegye ki minden egyes résztvevő tányérjába, majd a sűrű, illatozó fogást fordítsa tálalótálra, ahonnan mindenki kedve szerint szedhet.
(Sólet recept: zsido.com)
Túl a Közel-Keleten és a sóleten:
Friss!
- A Millenáris könyvfesztivál-mentes övezetté vált: 2025-ben nem engedi be az eseményt
- Juszt László heti matekja: az aktuális kormányadósság főszáma cirka 150.000.000 Euro
- 70.- forint/magyar kopf – Krausz Gábor segítséget kér
- Emberek, Orwell az 1984-et figyelmeztetésnek szánta, nem forgatókönyvnek
- Lebukott a hárommilliárdos számlagyár
Szerző
További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.
3 Comments
Leave a Reply
Leave a Reply
Friss
- A Millenáris könyvfesztivál-mentes övezetté vált: 2025-ben nem engedi be az eseményt
- Juszt László heti matekja: az aktuális kormányadósság főszáma cirka 150.000.000 Euro
- 70.- forint/magyar kopf – Krausz Gábor segítséget kér
- Emberek, Orwell az 1984-et figyelmeztetésnek szánta, nem forgatókönyvnek
- Lebukott a hárommilliárdos számlagyár
- Orbán Viktor: Nem elég már oldalvizezni
- Elfüstölt egy villamos – Óriási közlekedési káosz Budapesten
- Orbán és Matolcsy, „két férfi egyeset”
- A horoszkóp ígérete szerint…
- (Nagyon)kisnyugdíjasunk felveszi a kesztyűt: a Mikulásgyár jár a gyerekeknek
Pingback: A rejtélyes grúz lecsó, az Ajapsandali | Városi Kurír
Pingback: Szereted a pizzát? - Hoztunk neked egy kevéssé ismert különleges és gyors receptet | Városi Kurír
Pingback: A nyár csodája: garnéla, plusz tészta és szaft -Irány a mediterrán világ | Városi Kurír