Karácsony: a kormány évről évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához

Elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as költségvetését a Fővárosi Közgyűlés. A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 284 milliárd forintban, kiadásait 408,5 milliárd forintban állapítja meg.

A 124,5 milliárd forintos hiányt

az előző évek 17,5 milliárdos maradványából, az Európai Beruházási Bank hiteléből 31,3 milliárd forint lehívásával, valamint 81,9 milliárd forint értékű értékpapír-kibocsátásból finanszírozzák.

Karácsony Gergely arról beszélt az ülésen, hogy ez

„egy gyarapodó, gondoskodó-szociális, zöld- és klímatudatos város részvételre épülő költségvetése”, de még „erősen a múlt öröksége által terhelt”.

A főpolgármester úgy fogalmazott:

a kormány évről évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához.

A Lánchíd felújítása még az idén elkezdődhet,

a 3-as metró felújítása részeként akadálymentesítik majd az aluljárókat, környezetbarát trolihálózat fejlesztésébe kezdenek még az idén, valamint egy forgalomcsillapító tervek hajtanak majd végre.

Amikor részletesen elemeztük a fővárosi költségvetést, arra jutottunk: ahogy egyre jobban rászorul a város az állam támogatására, leginkább csak a kötelező feladatokra van pénz.

Az új városvezetés legjobb lehetősége minél olcsóbban megmutatni egy saját arculatot, csak eközben a napi működést is finanszírozni kell valamiből.

A legnagyobb probléma a közösségi közlekedés

Ehhez 104 milliárd forintra van szükség, de a kormány csak 12 milliárd forintot fog adni, a többit a fővárosnak kell megoldania. Nagyon sok pénzt elvisz az is, hogy fizetéseket kell emelni.

Idén beruházásokra 122,6, felújításokra 25,5 milliárd forintot szán a főváros.

Ez nagyjából arra elég, hogy a már folyamatban lévő feladatokat finanszírozzák – olyan munkákat végeznek, amelyek akkor feltűnőek, ha nem csinálja meg azokat senki.

Változtatási tilalom a Ligetre

A változtatási tilalmat azért rendelte el a közgyűlés, hogy a városligeti építési szabályzat korábban kezdeményezett módosítását végre lehessen hajtani, illetve a Városliget

“Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse”.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a vitában arra hívta fel a városvezetés figyelmét, hogy a közfejlesztési tanács ügyrendjét és szerepét eddig senki sem kérdőjelezte meg. A tanács működését szabályozó kormányhatározat szerint a testület megtárgyalja és véleményezi a fővárosi településfejlesztési és településrendezési eszközök, illetve azok módosításainak tervezeteit, ideértve a városligeti építési szabályzatot is – mutatott rá a kormánypárti politikus, hozzátéve, ez egy olyan pont, amit most tisztán felrúgnak, hiszen a jogszabály kimondja, egyeztetni kell.

Javasolta, hogy a városvezetés vonja vissza a javaslatot, és akkor nem kezdeményez “állóháborút”.

Karácsony Gergely szerint

ez egy olyan ügy amit nem tudnak konszenzussal megoldani. Nincsenek közeledő álláspontok

Változtatási tilalom

a helyi építési szabályzat – jelen esetben a városligeti építési szabályzat – készítésének, illetve módosításnak időszakára, annak hatálybalépéséig, de legfeljebb három évre rendelhető el. Az ez alá eső területen nem szabad telket kialakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani .

A Fővárosi Közgyűlés november 5-i ülésén határozott arról,

nem támogatja, hogy a Liget projekt még el nem kezdett beruházásai megvalósuljanak, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, amelynek a kinyilvánított közgyűlési szándék szerint elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia.

A testület akkor felkérte Karácsony Gergelyt, hogy indítsa meg a hatályos városligeti építési szabályzat azon rendelkezéseinek módosításához szükséges eljárásokat, amelyek

“a Városliget közpark jellegének visszafordíthatatlan károsítását jelenleg lehetővé teszik”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük