Karácsony Gergely: túráztatják a fővárost, pestiesen szólva szívatnak minket

Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár -az aktuális kormány-jórendőr- végig haknizta a szerdát azzal, hogy a kormány kész segítséget nyújtani a fővárosi városvezetésnek és pártízmilliárdos fővárosi városfejlesztés terhét átvenni. Két dologra nem hajlandóak: nem elvonni az önkormányzattól ugyancsak pártízmilliárdot és hozzájárulni a hitelfelvételhez.

Karácsony főpolgármester: szívatnak minket!

A kormány csak akkor adja oda a Fővárosi Önkormányzatnak a Lánchíd felújítására beígért hatmilliárd forintos támogatást, ha megkezdődik a beruházás.

„Tulajdonképpen túráztatják a fővárosi önkormányzatot. Nem tudok másféleképpen fogalmazni. Pestiesen szólva szívatnak minket ezzel is. Ebből is látszik, hogy mennyire kell komolyan venni a kormányzati ígéreteket”

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester az ATV-nek. A felújításra 23 milliárd forintot szavazott meg a főváros, de a kormány támogatására is szükség van hozzá.

Fürjes Balázs államtitkár viszont világossá tette, hogy ezt csak akkor biztosítják, ha már csak ez hiányzik.

Nincs pénz, nincs szerződés….

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke – aki Tarlós István tanácsadója is volt – azt mondta az ATV-nek, hogy a pénzt kötelezettségvállalás formájában kellene biztosítani, mert ha nincs meg a forrás, nem lehet szerződést kötni a kivitelezővel.

A felújításra kiírt közbeszerzési eljárás szerdán járt le, ugyanaz a négy cég tett ajánlatot, amelyek az előző városvezetés előző pályázatára jelentkeztek.

„A válaszom nagyon egyszerű: ne vegyék el a pénzünket”

Karácsony arra is reagált, hogy a kormány átvállalna a fővárostól 60 milliárd forintnyi beruházást.

„A válaszom nagyon egyszerű: ne vegyék el a pénzünket”

– mondta a főpolgármester arra utalva, hogy a kormány megemelte a fővárostól beszedett szolidaritási hozzájárulást, miközben nem adott extra forrásokat, és nem engedélyezte a hitelfelvételt sem. Karácsony szerint az önkormányzati adó nélkül még több beruházást meg tudna valósítani a főváros.

gázolás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük