Fürjes Balázs, a Karácsonypiszkatúra-ügyi államtitkár Liget-trükkjei

Fürjes Balázs, a Karácsonypiszkatúra-ügyi államtitkár, jó teljesítmény esetén kiszemelt fideszes főpolgármesterjelölt, ma ismét érdekeseket mondott az ATV-ben.

Persze a szokásos kommunikációs szendvics:

egy szelet információ két előre vajazott főpolgármestercsepülés között (amelyeket természetesen szelid arccal, a budapestiek iránti mély együttérzéssel, sóhajtozva kell előadni).

Az információ most a kormány városligeti trükkjeiről szól

Kiderül: ők nem azt ígérték, hogy nem építik meg azokat az épületeket, amelyeket a fővárosi önkormányzat ellenez, á dehogy. Hanem csak azt, hogy “felfüggesztik” az építkezést addig, amíg a budapestiek jobb belátásra nem térnek. Magyarán: addig marad elkerítve az építési terület, használhatatlanul.

Azt is kibökte, hogyan is képzelik azt a jobb belátásra térést

Utalt arra, hogy pl. egy népszavazás felülírhatja az önkormányzat akaratát. Azt pedig kormányoldalról már korábban, egy népszavazási kezdeményezésnél kifejtették: szerintük a Liget ügyeiben országos népszavazás az illetékes, hiszen az az egész nemzeté. (Szerintem is, azért kellene zölden hagyni.)

Vagyis a tervezett Barba-trükk az, hogy ha muszáj, pl. mert a hatalom valamelyik csókosa máshol nem jut busás építési megbízáshoz, akkor a járvány múltával lehet országos népszavazást tartani, és a szegény falvak kiszolgáltatott lakóit polgármesteri felügyelet mellett elhajtani szavazni a Városliget beépítéséről. Ahová pénz híján valószínűleg sosem juthatnak el.

Ügyes

Még ügyesebb, ha népszavazás helyett Nemzeti Konzultációval is megelégednek. És ne vegyék be, ha a “zöldfelület” változatlan mértékéről papolnak. Zöldfelület a tetőkert, a legalább 15 cm vastagságú talajrésszel rendelkező gyeptégla is egy épület tetején, ahová a látogatók fel sem juthatnak. Az ilyen zöldtetők hivatalos besorolása “nem teljes értékű zöldfelület”, de attól még zöldfelület. Jobb, mint a semmi, de nem “zöldterület”. Mert az más.

Nem szeretném túlbonyolítani,

de a Liget ma zöldterület, oxigént adó fákkal, bokrokkal. A zöldterület nemcsak zöld, hanem meghatározása szerint közterület is, amely nincs elzárva előlünk, amely látogatható.

Ad absurdum ki lehet vágni több tucat fát, a helyükre magas betonépületet húzni, majd a tetején ún. zöldtetőt létrehozni, és a zöldfelület változatlan marad.

És nem hinném, hogy egy nemzeti konzultációban vagy népszavazáson túlságosan el akarnának mélyedni a zöldfelület és zöldterület különbségében. Én is a Ligetvédőktől tanultam.

De belőlük mennyi lehet 2-300 km-nyire Budapesttől?

fürjes

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük