Karácsony: nyilvánosságra hozzuk, hogy ne hazudhasson róluk többet a kormány! Hogy mit? Olvassa! - Városi Kurír

Sorting by

×

Karácsony: nyilvánosságra hozzuk, hogy ne hazudhasson róluk többet a kormány! Hogy mit? Olvassa!

Nyilvánosságra hozzuk a Fővárosi Önkormányzat javaslatait, hogy ne hazudhasson róluk többet a kormány. Mert már megint a magánérdekeket helyezték a közérdek elé, már megint megrövidítették a magyarokat, már megint érzéketlenek voltak a válság miatt bajba jutott emberekkel és vállalkozásokkal szemben, már megint fontosabb volt az orosz és a kínai gazdasági érdekek kiszolgálása, mint az európai értékválasztás; már megint nem mondanak igazat sem itthon, sem Brüsszelben – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Hirdetés

Nagyjából ez a története annak,

ahogy a kormány mindenféle egyeztetés nélkül lemondott a Magyarországnak járó uniós segítség nagyobbik részéről, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia vele, és egy érdemben senkivel nem egyeztetett, összetákolt országprogramot adott le az EU-nak. Ez így nem maradhat. A kormányváltás után első dolgunk lesz a Magyarországnak szánt uniós támogatás újratárgyalása.

Mert ez a pénz nem a kormányé, ez a magyar embereket és vállalkozásokat illeti meg.

Az a vád érte a Fővárost,

hogy mi csupán egy SMS hosszúságú anyagot küldtünk a kormánynak arról, hogy mire kívánjuk elkölteni az EU által biztosított Helyreállítási Alapból származó forrásokat.

Nem tudom, vajon ők milyen hosszú SMS-eket szoktak egymásnak küldözgetni, mindenesetre a képen láthatóak azok a dokumentumok, amelyek a főváros terveit tartalmazzák, és amelyeket átadtunk a kormánynak.

A munkatársaim rengeteget dolgoztak vele, és szerettük volna azt hinni, hogy nem hiába. Utólag azonban bebizonyosodott, hogy a kormánynak esze ágában sincs érdemben konzultálni, egyeztetni.

Sőt, inkább lemondtak 3 ezer milliárd forintról,

csak hogy az önkormányzatokkal ne kelljen tárgyalniuk a felhasználásukról, és ne kelljen elszámolniuk vele. Miután a kormány mindent megtett, hogy kivéreztesse a fővárost és az önkormányzatokat, és még az uniós források egy részét is megvonta tőlünk, inkább hallgatnék a helyükben és nem kürtölném tele a médiát nyilvánvaló hazugságokkal.

A mi terveink egy zöld, élhetőbb, modernebb városról szóltak

Ezzel szemben a kormány betonba és vasba önti a magyarok, köztük a budapestiek pénzét, miközben minden egyes magyar ember zsebéből kivett 350 ezer forintot, amikor lemondott a Helyreállítási Alap nagyon kedvező feltételű támogatásainak nagyobb részéről.
A Főváros terveit itt tudjátok elolvasni.

Kapcsolódó

A kiváltó ok….

Nyílt levelet tett közzé az MTI-ben a Miniszterelnökség Karácsony Gergelynek az uniós helyreállítási alappal kapcsolatban.

Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár azt állítja, hogy

több körben kérték Karácsonyt, hogy kapcsolódjon be a helyreállítási terv körüli egyeztetési folyamatba.

A főpolgármesternek írt levelet Palkovics László miniszter 2020 nyarán, ám arra nem érkezett válasz, majd decemberben a Karácsony által vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetségét kérték, hogy vegyen részt a folyamatban, a véleményezéssel és javaslattétellel azonban március végéig nem éltek.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2021. március 25-i ülése után létrejött munkacsoport megkezdte a munkát, a Miniszterelnökség munkatársai minden tájékoztatási és módszertani segítséget megadtak Karácsony kollégáinak.

„A főváros ezután megfogalmazott javaslataiban a gyakran sokmilliárdos tételeket Főpolgármester úr kollégái egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani. A főváros terveinek szakmai kidolgozatlansága és számszaki alátámasztottságuk teljes hiánya még a javaslatok érdemi mérlegelését is rendkívül megnehezítette”

– áll a nyílt levélben, amely szerint

„a főváros javaslatcsomagjának jelentős része nem illeszkedik az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének feltételrendszeréhez”.

A kormány által benyújtott terv a források 34,1% százalékát az egészségügyre, 20,4 százalékát oktatásra és felzárkóztatásra, 25 százalékát környezetbarát közlekedésfejlesztésre, a fennmaradó részét pedig megújuló energiára, vízgazdálkodásra és körforgásos gazdaságra fordítja. A kormány tervei szerint a fejlesztések egyötöde Budapesten és az agglomerációban valósul meg, illetve ezenfelül számos országos léptékű beruházás szolgálja majd a főváros fejlődését – írta a tárca.

Karácsony május elején azt írta, hogy ha az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó az egyeztetésre

„és arra készül, hogy nem megfelelően költi el a forrásokat, élünk az uniós jog biztosította lehetőségünkkel, hivatalos panasszal élünk az Európai Bizottság felé, amely dönthet úgy, hogy a tervek átdolgozására és egyeztetésre kötelezi a kormányt”.

Forrás: Telex.hu

 

karacsony

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.