Karácsony: Orbán szerint van elég felszerelés, de hozzám más információ is eljutott

A járványveszély, az emberéletek védelme mindent felülír – én ebből indulok ki, de döbbenten látom, hogy a lakájmédia félremagyarázásait és konkrét hazugságait ez sem befolyásolja. Ma is adunk tájékoztatást délután 5 óra körül a mai döntéseinkről, de előtte néhány dolog tisztázása fontos.

1. Mindenek előtt a védőfelszerelésekről.

Kétféle információ jut el hozzánk. Az egyiket a miniszterelnök mondta ma is: szerinte van elegendő védőfelszerelés. Ez örömteli (lenne). De sajnos másfajta információ is egyre nagyobb számban és egyre kétségbeesettebb formában jut el hozzánk, nem ritkán drámai hangon. A kerületi egészségügyi ellátásban dolgozóktól, a hajléktalan ellátásban hősiesen dolgozó szociális munkásainktól, a város működtetésében kulcsszerepet játszó BKV-soktól, az idősgondozásban, a köztisztaságban és a közrend fenntartásában dolgozó munkatársainktól.

Én, talán érthető, az ő véleményüket tartom elsődlegesnek.

A mai napon a – végre valahára – összehívott fővárosi védelmi bizottságban hivatalosan is elmondtam: gondoskodni kell a budapesti egészségügyben dolgozók védőfelszereléssel történő ellátásáról. Szükségünk van annyi maszkra, hogy tudjunk adni a budapestieknek, akik a tömegközlekedést használják. Szükségünk van védőfelszerelésre a hajléktalanellátásban és az idősgondozásban dolgozók, a BKV-gépkocsivezetők, az FKF-dolgozók, a közterületfelügyelők számára. Erről újra hivatalos levelet küldünk, ezúttal a fővárosi kormánymegbízotton keresztül a kormánynak. De addig is minden csatornát igénybe veszünk, hogy magunk is beszerezzünk ilyen védőfelszereléseket. A pekingi és a shaghaji főpolgármester segítségét is kértem.

E tekintetben a pénz nem számít, minden forrást, minden beszerzési csatornát igyekszünk felhasználni az emberéletek védelme érdekében.

2. A lakájmédia szerint én a betegeket utaztatni szeretném járvány idején.

Hát, nem, baromira nem szeretném. De azt igenis szeretném, sőt elvárom, hogy ne legyen fennakadás a budapesti egészségügyi ellátásban. Márpedig az, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat eltiltották a betegkontaktustól, több kerületben ellátási gondokkal fenyeget. Ezért a kerületek – igen felelősen eljárva – elkezdtek együttműködni annak érdekében, hogy ne legyen ellátási zavar sehol.

Aki ezeket az erőfeszítéseket félremagyarázza, politikai alapon támadja, az először is szégyellje magát, másodszor inkább azt támogassa, hogy a tiltást változtassák önkéntes alapúvá. Katonai vezényszavak helyett maximális empátia és a támogatás minden lehetséges formája – ez jár most az egészségügyben dolgozóknak.

3. A lakájmédia azt is a fejemre olvasta, hogy nem hívtam össze a Fővárosi Közgyűlést,

valószínűleg nem olvassák azt az újságot sem, amit ők írnak, mert ha megtennék, akkor tudnák, hogy a közgyűlés jogköreit a kormány döntése értelmében a főpolgármester vette át. A Fővárosi Közgyűlés ezért a kialakult helyzetben nem szokásos rendben hoz döntéseket. De semmiféleképpen nem szeretném követni, sőt elutasítom a komlói és szekszárdi polgármester gyakorlatát, ezért minden halaszthatatlan döntésről a közgyűlési frakciókkal egyeztetek, természetesen az ellenzéki Fidesz-frakcióval is.

A fővárosi operatív törzs mai üléséről, mai döntéseinkről délután 5 óra felé élő bejelentkezésben adunk tájékoztatást. Vigyázzunk egymásra, különösen az idősekre, kérem, tartsuk magunkat a szabályokhoz és aki teheti, maradjon otthon. Legyen Budapest igazi közösség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük