Karácsony: Orbánnak volt egy tíz milliárdos mondata

Megint kiderült, van annak hasznossága, ha választott vezető időt szán a tájékoztatásra és nem csak a saját politikai befolyása alatt álló mikrofonállványoknak nyilatkozik.

Ritka alkalom, hogy a miniszterelnök valódi kérdésekre is felel,

figyelemmel követtem ezért én is a mai sajtótájékoztatót, adódik is belőle sok tapasztalat Budapestre, a kormány és az új városvezetés kapcsolatára nézve. Vigyázat, hosszabb tartalom következik.

Úgy tűnt, mintha Orbán Viktor a kormányát valamiféle zöld fordulatra fogná

Ez örömteli, különösen annak fényében, hogy pártjának prominensei eddig javarészt tagadták a problémát is, ellenfélnek kiáltották ki a klímavédőket és összehordtak nem kevés ostobaságot is az elmúlt időben. A felismerésnek, hogy a magyar kormánynak is dolga van a klímavészhelyzettel, ideje volt már jó régóta. Én persze a ma elhangzottaknál sokkal ambíciózusabb programot várnék, amit lehetne azzal is kezdeni, hogy a kormány nem sunnyogja el az európai klímaügyi konzultációt. Tőlem a kormány klímapolitikája állhat biblikus alapokon is, csak legyen már végre.

Ezzel együtt egyetértek például az illegális szemétlerakók felszámolásával, a pet palackok kiszorítása ügyében messzebb is juthatnánk és támogatom azt is, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani. A cél helyes, remélem, a végrehajtást is komolyan veszi a kormány, hiszen jelenleg egy elektromos busz forgalomba állítása sokszorosába kerül sajnos a dízelbuszok üzembe helyezésének. Ahhoz tehát, hogy a közös célt elérjük Budapesten, a kormánynak változtatni kell a közösségi közlekedés finanszírozásán, tudomásul kellene végre vennie, hogy a fővárosi adóbevételeknek érdemben nagyobb hányadát kell Budapesten tartani.

A kormányfő ismét megerősítette, hogy érvényben van a kormány és a főváros között, az előző városvezetés idején kötött megállapodás

Helyes. Ez egy tíz milliárdos mondat. Ugyanis körülbelül ennyi pénzt tart vissza az állami Kukaholding abból, ami a budapestieknek jár. Jó lenne, ha a miniszterelnök a saját vállalataival is közölné ezt a tényt, mert tűrhetetlen, hogy a budapestiek befizetését, amit városuk tisztaságára költenek, egy rosszul működő állami cég egyszerűen zsebre rakja. Ez a pénz a budapestieké, és ezt mi vissza is követeljük. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményezünk annak érdekében, hogy Budapest kiléphessen végre ebből a rossz konstrukcióból.

A Lánchíd ügyében

a korábban elkülönített pénzről már az elődöm is elmondta, hogy kevés. Azóta sem lett több, csak a híd felújítása válik egyre inkább halaszthatatlanná. Mivel nem csak Budapest, hanem az egész ország egyik legismertebb szimbólumáról van szó, a Lánchíd megóvása, felújítása közös ügy kell legyen. További funkciójáról is közösen, a budapestiek bevonásával kell dönteni, érdekelne például, mit gondol a miniszterelnök arról, hogy a Lánchídból gyaloghíd legyen.

Ami pedig az egészségügyet illeti:

ha jól értem, hamarosan frissen festett várótermekben kell a magyaroknak várniuk a színvonalas, méltó egészségügyi ellátásra. Szerintem rossz irány az egészségügy kapcsán megint betonról, meg festékről beszélni. Az ellátásról, a hozzáférésről, a várólisták csökkentéséről és a modern eszközökről viszont muszáj. A főváros nem betonra és festékre, hanem a hozzáférés javítására, diagnosztikai eszközökre és a várólisták csökkentésére fogja elkölteni az egészségügyre kialkudott pénzt.

A szuperkórház ügyében félrevezetőek a miniszterelnök szavai

A szuperkórházról eddig azt mondták, hogy tavaly év elején leteszik az alapkövet. Nos, azóta se alapkő, se érdemi előrehaladás, csak egy olyan telek kijelölése történt, ami lehet, hogy jó az ingatlanbefektetőknek, de rossz a budapestieknek, hiszen nem lehet megközelíteni közösségi közlekedéssel. Ezért a városvezetés egy új, jobban megközelíthető, alkalmasabb telket ajánlott fel a szuperkórház céljaira. A labda tehát a kormány térfelén pattog.

Liget dolgában

a budapestiek világosan elmondták a véleményüket a választáson, ezt a Fővárosi Közgyűlés határozatba is foglalta. És pont. Ami nem épült meg eddig, már nem is épülhet a zöldfelület terhére. Azt a pénzt, amit ezzel spórol a kormány sok fontos célra lehetne elkölteni Budapesten, összhangban például a kormányfő által elmondott klímapolitikai célokkal. Szívesen fogadjuk az ezzel kapcsolatos javaslatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük