Az amerikai képviselőház leszavazta a szigorúbb bevándorlási törvényjavaslatot

Az amerikai képviselőház csütörtökön leszavazta a szigorúbb bevándorlási törvényjavaslatot, a kompromisszumosnak tartottról pedig elnapolta a döntést. Az amerikai first lady a mexikói határon meglátogatta illegális bevándorlók elszakított gyermekeit.

A konzervatívabbnak vagy szigorúbbnak minősített törvényjavaslatot – amely jelentős mértékben csökkentette volna a legális bevándorlóknak kiadott vízumok arányát és nem nyújtott volna tovább átmeneti védelmet a gyermekkorukban illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett és ott felnőtt, “álmodozóknak” nevezett fiatal nemzedékeknek – a törvényhozók 231:193 arányban leszavazták.

A kompromisszumosnak tartott törvényjavaslatról – amely gyorsan biztosítaná az “álmodozó” nemzedékek számára az állampolgárság megszerzését – a voksolást péntekre halasztották.

Mindkét törvénytervezetet a republikánusok dolgozták ki, és mindkettőben szerepel a legális bevándorlás arányának csökkentése, a déli határokra tervezett fal megépítése, a láncbevándorlás megakadályozása és a vízumlottó megszüntetése is. Az úgynevezett kompromisszumos javaslathoz a republikánusok demokrata párti törvényhozók támogatását is szeretnék megnyerni. A demokraták azonban – legalábbis eddig – ellenezték a falépítés finanszírozását és a legális bevándorlók számára adott vízumok arányának csökkentését.

Trump felesége meglátogatta illegális bevándorlók gyermekeit a mexikói határon

Az amerikai first lady, Melania Trump, csütörtökön váratlanul a texasi-mexikói határra látogatott egy olyan befogadó központba, ahol illegálisan bevándorló szüleiktől elszakított gyermekekre vigyáznak.

Donald Trump amerikai elnök feleségét a sajtó egy része méltatlankodva fogadta, hogy olyan dzsekit viselt, amelynek a hátán “Én igazán nem törődöm vele? És te?” felirat olvasható. Stephanie Grisham, a first lady szóvivője rögtön közleményben jelezte: a Zara divatház modellje “egyszerű dzseki, nincs rejtett üzenete”. A sajtófőnök hozzátette: a látogatás a fontos, és reméli, hogy “a sajtó nem a ruhára összpontosítja figyelmét”.

Melania Trump egy nappal azt követően látogatott a dél-texasi McAllen településre, hogy Donald Trump aláírta az illegális migránscsaládok szétszakítását megakadályozó elnöki rendeletet.

“Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ezek a gyermekek a családjaik nélkül vannak itt, és szeretném megköszönni a kemény munkát, az együttérzést és azt a kedvességet, ahogyan ezekkel a gyermekekkel bánnak” – fogalmazott Melania Trump, amikor a gyermekek gondozóival találkozott. A kerekasztal-beszélgetésen a first lady az iránt érdeklődött, hogy milyen fizikai és lelki állapotban vannak a gyerekek, hányszor beszélnek telefonon a szüleikkel, és milyen ellátásban részesülnek.

McAllenben jelenleg 58 gyermekre vigyáznak.

A Politico című lap értesülései szerint Melania Trump a Fehér Házban a színfalak mögött keményen érvelt a migráns családok szétszakítása ellen, és a problémát külön megvitatta férjével is. A first lady vasárnap közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy “gyűlöli azt látni, hogy gyermekeket elszakítanak a családjuktól”, valamint kétpárti együttműködésre szólított fel a megoldás érdekében.

Közben Donald Trump csütörtökön a kormányülés előtt újságíróknak azt mondta: nem áll szándékában könnyíteni a bevándorlási politikán. “Ha megszüntetnénk a ‘nulla toleranciát’, milliók jelennének meg a határokon” – fogalmazott.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Amerikában ezentúl már nem fogják szétszakítani a migráns családokat

Ezt a kislányt Trump ríkatta meg, nem Magyarországon van, itt nem ő tenné…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük