Megkezdődött KGBéla pere

KGBéla perében az Európai Unió intézményei elleni kémkedés mellett költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával is vádolják a Jobbik volt európai parlamenti képviselőjét.

A törvényszék előkészítő ülését államtitok miatt zárt ajtók mögött tartják, azon csupán a bíró, az ügyészek, a védők és vádlottak vesznek részt.

Kovács Béla – akit az ügy kirobbanása óta csak KGBélaként emlegetnek – 2010 májusától EP képviselő. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az EU intézményei elleni kémkedés miatt, a legfőbb ügyész 2014 májusában indítványozta, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát, ami 2015 októberében meg is történt.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2017 decemberében emelt ellene vádat, Kovács Béla akkor bejelentette, hogy kilép a Jobbikból. A vád lényege, hogy a képviselő 2012 és 2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat többek között energetikai ügyekben, az európai parlamenti választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mindezek célja a vádhatóság szerint az volt, hogy az Oroszországi Föderáció érdekében az EP-n belül erős háttérbázissal rendelkező, nyíltan EU-ellenes tábor jöjjön létre, belülről bomlasszák az Európai Közösségek intézményeit és az orosz érdekeket helyezzék előtérbe.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felvetése nyomán kivizsgált ügyben, a költségvetési csalásra vonatkozó vádpont szerint a képviselő és három társa összesen több mint 21 ezer euró – több mint hatmillió forint – vagyoni hátrányt okozott az EP-nek 2012-ban és 2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal.

Kovács Béla és költségvetési csalás miatt megvádolt három társa szabadlábon védekezik a Budapest Környéki Törvényszéken.

Kovács Béla tagadta a vádakat

A többórás zárt előkészítő ülés után Kovács Béla újságíróknak nyilatkozva ártatlanságát hangoztatta. “Az én lelkiismeretem tiszta (…), végre elkezdődött a per, bízom abban, hogy kiderül az igazság” – mondta a törvényszék folyosóján az elsőrendű vádlott.

A zárt ülésre vonatkozó kérdésekre reagálva csak annyit mondott: “szívesen elmondanám, de titkos”.

Kovács Béla és védője, Szikinger István is elmondta, hogy már többször kérték a hatóságoktól az ügy titkosításának feloldását, de erre még csak nem is kaptak választ. Az akták 2034-ig, illetve 2054-ig titkosak.

Arra az újságírói kérdésre, hogy találkozott-e kémekkel, Kovács Béla azt mondta: nem tudja, munkájából fakadóan nagyon sok emberrel találkozik, külföldiekkel, diplomatákkal.

“Nem kéne ezt az ügyet túlpörgetni” – fűzte hozzá a vádlott.

Szikinger István arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU intézményei Kovács Bélát mentelmi jogának kémkedéssel kapcsolatos felfüggesztése óta is sorozatosan bízzák meg olyan feladatokkal, amelyek során akár hírszerző tevékenység is történhetne. Ez pedig azt valószínűsíti, hogy az EU nem veszi komolyan ezt a vádat – jegyezte meg a védő.

A szakember arra is emlékeztetett, hogy a vádbeli, az EU intézményei elleni kémkedés az EU-ban ismeretlen, Magyarországon is csak nem sokkal a Kovács Béla-ügy elindulása előtt, 2014 elejétől létező törvényi tényállás.

Az ügyvéd kijelentette: védence nem kémkedett, erre vonatkozó bizonyítékkal eddig nem találkoztak.

Szikinger István szerint az elsőfokú ítélet jövőre születhet meg.

Kovács Béla korábbi nyilatkozataiban is tagadta a vádakat. Kedden az előkészítő ülést megelőzően a törvényszéken arról beszélt a sajtó képviselőinek: ő nem tudhatta, hogy hírszerzőkkel beszélt, “nincs a homlokukra írva”. A gyakornokokkal kapcsolatos összeg pedig jóval kisebb a vádiratban megjelöltnél, egyébként is visszafizette.

Újságírói kérdésre válaszolva reggel azt mondta: azért lépett ki tavaly decemberben, a vádemeléskor a Jobbikból, hogy ne legyen tehertétel pártja számára a választási kampányban. Megjegyezte, számára egyébként a Jobbikban egyedül a “két Gábor” volt fontos: Vona Gábor akkori pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató. A párt jelenlegi belső viszonyairól a volt jobbikos politikus nem akar állást foglalni.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Vádat emeltek KGBéla ellen

Orosz befolyás Magyarországon – III. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük