Fontos! Ki ne nyisd, ha váratlanul emailt kapnál a postától, nem ők azok! A te életed van a célkeresztben

Alig két hete volt, a nagy SMS-es átverés, máris itt az újabb kiberbűnözői kampány. A csalók most a Magyar Posta nevében készített, káros hivatkozást tartalmazó e-maillel próbálkoznak átverni, akit csak lehet.

Jön mint a szél!

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint bár az üzenet külcsíne egy az egyben a Magyar Posta arculatai elemeire hajaz, a megfogalmazott szöveg azért árulkodó lehet:

„egész jó magyarsággal íródtak a levelek, egy furcsaság azonban lehet: a tegező és magázó módok egymást váltják az e-mailben”.

Az e-mailben egy hivatkozás is szerepel, megnyitását követően pedig egy tömörített fájl töltődik le, amiben egy .exe kiterjesztésű, információgyűjtő – többek között a billentyűleütések figyelésére is képes – kémprogram, az úgynevezett AgentTesla trójai vírus egyik variánsa található.

Az eddigi esetek alapján a levélben szereplő linkesített szöveg az alábbi káros webhelyre mutat: hXXps://www[.]mediafire[.]com/file/9h41b5h3v7l62k6/Szallitasi+adatok.tgz/file .8 (Reméljük van aki érti!)

posta

Ezt teheted, ha bármikor úgy érzed áldozat lettél

  • Soha ne kattints az olyan e-mailben érkező hivatkozásokra, amik ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik.
  • Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word-dokumentumot, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt), ezeket NE nyissd meg, és NE töltsd le!
  • Minden esetben külön keress rá az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizd a kapott üzenet valódiságát.
  • Ezt természetesen az érintett cégtől/szervezettől telefonon is meg lehet kérdezni, vagy e-mailben. A lényeg, hogy csakis a hivatalos kapcsolati felületeken keresd őket.
  • Ha áldozattá váltatok: tégy feljelentést.

posta

Egy kevés odafigyeléssel, nagy biztonsággal elkerülheted, hogy behúzzanak a csőbe, mert a csalók java a figyelmetlenségre  alapozza “üzletét”, ám ha Te résen vagy visszapattanak, különösen akkor ha egyébként is minden megfelelő védelemmel rendelkezik az eszközöd.

Forrás

Kapcsolódó

posta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük