Fontos! Ki ne nyisd, ha váratlanul emailt kapnál a postától, nem ők azok! A te életed van a célkeresztben

Alig két hete volt, a nagy SMS-es átverés, máris itt az újabb kiberbűnözői kampány. A csalók most a Magyar Posta nevében készített, káros hivatkozást tartalmazó e-maillel próbálkoznak átverni, akit csak lehet.

Jön mint a szél!

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint bár az üzenet külcsíne egy az egyben a Magyar Posta arculatai elemeire hajaz, a megfogalmazott szöveg azért árulkodó lehet:

„egész jó magyarsággal íródtak a levelek, egy furcsaság azonban lehet: a tegező és magázó módok egymást váltják az e-mailben”.

Az e-mailben egy hivatkozás is szerepel, megnyitását követően pedig egy tömörített fájl töltődik le, amiben egy .exe kiterjesztésű, információgyűjtő – többek között a billentyűleütések figyelésére is képes – kémprogram, az úgynevezett AgentTesla trójai vírus egyik variánsa található.

Az eddigi esetek alapján a levélben szereplő linkesített szöveg az alábbi káros webhelyre mutat: hXXps://www[.]mediafire[.]com/file/9h41b5h3v7l62k6/Szallitasi+adatok.tgz/file .8 (Reméljük van aki érti!)

posta

Ezt teheted, ha bármikor úgy érzed áldozat lettél

  • Soha ne kattints az olyan e-mailben érkező hivatkozásokra, amik ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik.
  • Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word-dokumentumot, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt), ezeket NE nyissd meg, és NE töltsd le!
  • Minden esetben külön keress rá az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizd a kapott üzenet valódiságát.
  • Ezt természetesen az érintett cégtől/szervezettől telefonon is meg lehet kérdezni, vagy e-mailben. A lényeg, hogy csakis a hivatalos kapcsolati felületeken keresd őket.
  • Ha áldozattá váltatok: tégy feljelentést.

posta

Egy kevés odafigyeléssel, nagy biztonsággal elkerülheted, hogy behúzzanak a csőbe, mert a csalók java a figyelmetlenségre  alapozza “üzletét”, ám ha Te résen vagy visszapattanak, különösen akkor ha egyébként is minden megfelelő védelemmel rendelkezik az eszközöd.

Forrás

Kapcsolódó

posta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük