Kibervédelmi riasztás: zsarolólevelek terjednek az interneten!

Hogy ne legyen olyan unalmas az élet a Covid-sújtotta időkben, azzal emelik tovább a számítógépet és internetet használók vérnyomását egyelőre be nem azonosítottak, hogy rápirítanak a felnőtt tartalmú oldalakon valaha is megfordulókra. ha nem fizetnek, akkor a gépükön fellelhető adatokat, információkat, kompromitálásra alkalmas képeket elküldik ismerőseiknek és közzéteszik a közösségi oldalakon.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint magyar nyelvű zsaroló levelek terjednek az interneten, melyekben nem létező videókkal követelnek váltságdíjat

A zsarolók állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak meg a levelekkel.

A levél tartalma az, hogy

a címzett számítógépéről egy vírus segítségével átmásolták az adatokat saját szerverükre. A szöveg azt állítja, hogy az egyik lopott fájl egy videó, amelyben „az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható”

– írja az NKI.

A zsaroló a címzettől váltságdíjat követel,

különben a kompromittáló videót eljuttatja a címzett ismerőseinek, és a közösségi médiában is közzéteszi. A leveleket a spamfilterek sokszor nem szűrik ki megfelelően. A mostani esetben a levelek tárgya

„Sikeresen bejelentkezett, a készülék összes adata átmásolásra került. Olvassa el a benne lévő utasításokat.”,

a levelekben szereplő bitcoinszámla száma pedig

„bc1q5cpne7expp2t333l58jnnv4gh6emmr9vv2czaz”.

A Nemzetki Kibervédelmi Intézet azt tanácsolja,

az ilyen és ehhez hasonló interneten érkezett leveleket egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül.

Van máááásik!

Ne higgye, hogy a fenti fenyegetés az egyetlen a témában!

“Vigyázat!  A csalók megint telefonos adathalász kampányt indítottak Nézzük, hogy is működik ez!

  • Valaki fel fog hívni telefonon, és azt fogja állítani, hogy ő a bankod, vagy valamelyik közműszolgáltatód ügyintézője.
  • Ezután személyes adatokat (születési vagy épp banki adatokat) akar majd kicsalni tőled.
  • A csalók egyes esetekben arra hivatkoznak, hogy egy pénzügyi tranzakció során hiba lépett fel, amit azonnal tisztázni kell. Persze ehhez “csak” a fenti adatokat kell megadni és már nézik is, hogy mi történt pontosan.
  • Máskor pedig csomagrendelés közben fellépő anomáliákra hivatkozva kezdeményeznek adategyeztetést. Persze ilyenkor is “csak” a fenti adatokat kell megadni, és már nézik is, hogy mi történt pontosan.
  • A megtévesztéshez olyan telefonszámok használnak, amelyek az álcául használt szervezet eredeti telefonszámához nagyon hasonlóak, közel azonosak.

internet

NE dőlj be!

  • Az ilyen adathalász hívások elleni védekezés során fontos tudni, hogy a pénzintézetek, közüzemi szolgáltatók nem kérnek be személyes és banki adatokat a felhasználóktól.
  • Személyes adatokat érintő adategyeztetés abban fordulhat elő, ha az ügyfél maga keresi meg telefonon a szolgáltatót, és ő kezdeményezi az ügyintézést. Ebben az esetben a szolgáltató az ügyfél pontos beazonosítása érdekében egyes személyes adatokra rákérdezhet. Lényeges különbség!
  • Amennyiben ilyen gyanús telefonhívásotok van, semmiképp se add ki személyes adataidat!
  • Szakítsd meg a beszélgetést!
  • A hivatkozott szervezet honlapján található elérhetőségek valamelyikén keresztül tájékoztasd az érintett szervezetet a hívásról.

 

internet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest