Budapesti hétköznapokKiemelt hírek

Már biztos! Kijárási tilalom lép életbe a fővárosi idősotthonokban

Ki a kézivezérlő, kinek a kezében lesz az életünk? - A kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón számolt be arról, milyen járványügyi döntéseket hozott a főváros. Arra kérték a budapestieket, hogy hordjanak maszkot a közösségi közlekedésen, és bejelentették, hogy kijárási tilalmat rendelnek el a fővárosi idősotthonokban november másodikától.

Itt az ideje!

Karácsony Gergely a fővárosi operatív törzs döntéseiről tájékoztatva közölte,

bár az országos átlagnál nem rosszabb a járványhelyzet Budapesten, de itt az ideje, hogy lépjenek és cselekvésre ösztönözzék akár a kormányt is. Európában több országban is szigorítanak, így itt az ideje, hogy Magyarország is lépjen

– jelentette ki a főpolgármester.

A fővárosi önkormányzat nem tudja kötelezővé tenni a maszkviselést a közösségi közlekedési eszközökön, ugyanis a kormány nem adta meg ezt a hatáskört számukra, de hangsúlyosan kérik a budapestieket, hogy tegyék fel a maszkot. Kérik továbbá, hogy a kormány fontolja meg a beltéri maszkviselés előírását

– mondta Karácsony.

Kijárási tilalom a fővárosi idősotthonokban

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes közölte, kijárási tilalmat rendelnek el a fővárosi idősotthonokban november másodikától.

A családtagokkal történő eltávozás ugyanakkor megengedett, amennyiben a családtagok védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Visszatérés esetén azonban izolációra kerül majd sor.

Szintén előírják az intézményekben a kötelező maszkviselést, és továbbra is csak érintésmentes látogatásra lesz lehetőség – tette hozzá. A végstádiumban lévő idős lakók számára továbbra is biztosítják a látogatás lehetőségét.

Közölte továbbá, hogy a fővárosnak jelentős tartalékai vannak a védekezéshez szükséges eszközökből, így ha bármely intézménynek szüksége van utánpótlásra, kérésére tudnak küldeni.

A két fővárosi fenntartású óvodában is kötelező maszkviselést rendeltek el a szülők számára

A fővárosi önkormányzat szeptember 9-én rendelte el az

„érintésmentes látogatást”

az idősotthonaiban. Így jó idő esetén a szabadban megfelelő távolságtartás mellett, illetve az épületen belül plexifalon keresztül bonyolítható a rokonlátogatás. Eddig az ágyban fekvő betegeket csak maszkkal lehetett látogatni. Bevezették a testhőmérséklet-mérést és a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzését is.

Szeptember 15-én a Városházán szigorítottak a maszkviselési protokollon: a látogatóknak és az értekezleteken résztvevőknek kötelezővé tették a használatát.

A főváros már korábban bevezette volna a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési járműveken, de erre Budapestnek egy törvénymódosítás miatt most nincs joga.

Ezért a főpolgármester a belügyminiszterhez fordult, vagy rendelje el ő maszkviselést, vagy adják vissza a hatáskört Budapestnek. Pintér Sándor azt válaszolta, hogy megkapták a javaslatokat és az operatív törzs munkatársai tanulmányozzák azokat.

Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy felívelő szakaszban van Magyarországon a koronavírus-járvány negyedik hulláma, a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint országosan erősen nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja is. Hiába javasolja azonban egyre több szakértő a maszk viselését, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy csak az oltások számítanak a járvány feltartóztatásában.

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón számolt be arról, milyen járványügyi döntéseket hozott a főváros. Arra kérték a budapestieket, hogy hordjanak maszkot a közösségi közlekedésen, és bejelentették, hogy kijárási tilalmat rendelnek el a fővárosi idősotthonokban november másodikától.

Szólj hozzá!