Kim Lane Scheppele: Orbán azt imitálja, hogy Magyarországon demokrácia van

Orbán Viktor elkalkulálhatja magát az európai választásokkal és a túlóratörvénnyel kapcsolatban, mondta a Népszavának adott interjújában, Kim Lane Scheppele, a Princenton Egyetem tanára a magyar miniszterelnök egyik legkomolyabb amerikai kritikusa.

Alkotmányos autokrácia

A szakértő szerint az Orbán-rendszer természetéről rengeteg érdekes definíció létezik, a maffiaállamtól a The Washington Post legutóbbi cikkéig, amely versengő autoriter rezsimnek minősíti a NER-t:

“Én azt mondanám, alkotmányos autokrácia van Magyarországon, mert ugyan a rendszer autoriter természetű, de közben minden alkotmányosan történik – papíron. De úgy gondolom, Orbán Viktor nem kész recepteket követ, sokszor él váratlan megoldásokkal, ezért nem is nagyon lehet kiszámítani, mi lesz a következő lépése. A fő célja éppen, hogy megtévesszen mindenkit: imitálni, hogy Magyarország még demokrácia, miközben a háttérben már szinte semmi nincs, ami egy demokrácia valódi tartalmát jelenti.”

Az egyetemi tanár hangsúlyozta, a Fidesz népszerűsége az elmúlt években folyamatosan ment fel és le, 2012-ben az új alkotmány elfogadása után sokkal többet veszített. Orbán is tisztában van ezzel, kalkulál is vele szerinte és egyelőre úgy tűnik, jól kezeli:

“A népszerűtlen intézkedéseket fogadtatja el a ciklus elején, így van még ideje kezelni a helyzetet, még ha az EP-választás most közel van is. Mindig kitalál valami új trükköt, hogy növelje a szavazótáborát, például módosítja a választási törvényt, hogy szavazójogot adjon az őt támogató határon túliaknak. Vagyis Orbán megteheti, hogy egy időre veszít a népszerűségéből, megvannak az eszközei, hogy ezt ellensúlyozza később. Ha más nem, kreál egy ellenséget, mint például a menekülteket. Nagyon nehéz követni, egy lépéssel igyekszik mindenki előtt járni.”

Egy egységesebb Unió komoly veszélyt jelentene a  Fideszre

Szerinte Orbán és a Fidesz nagyon jól látja, miben meddig mehet el. Ebben okosak. De például, ha az Európai Unió hatékonyabban állna ellent, ha hangosabban felemelné a szavát amiatt, ami Magyarországon történik, ha egységesebb lenne, az komoly veszélyt jelentene a Fideszre :

” Magyarországon még mindig nagyon erős az uniós tagság támogatottsága. Ez sebezhetővé tenné a kormányt egy ilyen helyzetben. Ha az emberek úgy éreznék, az unió kínálta előnyök kerülnek veszélybe a kormány miatt és ez a saját életükre is drasztikus hatással lehet, az sokakat komolyan elgondolkoztatna. Csak éppen nem ez a helyzet.”

Kitért arra, hogy az EP-nek már korábban kellett volna olyan mechanizmus elfogadásáról dönteni, ami lehetővé teszi a támogatások megvonását a demokratikus értékeket veszélyeztető kormányoktól:

“….nem szabad, hogy az egyes állampolgárok úgy érezzék, végső soron őket büntetik Brüsszelből. Úgy elvágni Orbánt és körét a támogatásoktól, hogy azt ne az emberek érezzék meg. Ezért fontos, hogy a mostani döntéssel párhuzamosan az EP egy olyan pénzalap létrehozásáról is határozott, amivel az egyes demokratikus törekvéseket támogathatják.”

A folytatásban: esély Orbán legyőzésére!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük