Tudja kisnyugdíjas alig várja minden héten, hogy megjöjjenek az akciós újságok. Böngészi különös tekintettel arra, hogy már egész héten mást sem olvasott mint, hogy jön az áremelkedés. Írták emelkedik a hús, kenyér, tej és minden élelmiszernek az ára legalább 10 – 15 %-l. De nő a benzin, gázolaj is ez azért fontos mert ugye szállítanak mindent. Ez is növeli az árakat jelentősen.

Szóval megjöttek az újságok.

Csak nézem és nem hiszek a szememnek. 1 hét alatt már meredeken ment fel mindennek az ára és nem 10 %-l ám. Pedig ez még nem a beígért áremelkedés. Erre jön még a beígért áremelés? Rádöbbentem idén már nem eszek több húslevest sem.

Tudja még azt is nehéz leírni miniszterelnök mert ugye az egyszerű kisember azt hinné maga azért vezeti ezt az országot, hogy nekünk jobb legyen. Hát nem jobb! Az elmúlt 8 évben egyre rosszabb. Magának, családjának, párttársainak de még az országgyűlési képviselőknek biztos jó! Nekünk viszont maga a pokol.

Mikor megalakult az új Parlament, maguk az első nap már megszavazták maguknak a jelentős fizetésemelést. Most olvasom döbbenten, mi idén Önök szerint januárba túl sok nyugdíj emelést kaptunk így jövőre csökkenteni fogják. Kérdezem én, ha az árak elszabadultak mert ugye ezt elismerik akkor mi miből fogunk élni ha a nyugdíjunk vásárlóértékét csökkentik és leamortizálják?

Tudja mi a legolcsóbb hús?

Megmondom nem a csirkeláb hanem a csirkenyak. Ha ebből csinálunk “húslevest” akkor kellene venni hozzá ugye zöldséget. A gyökér 1600, a sárgarépa 300, hagyma 230, fokhagyma 150 ez utóbbi darabja és még nem számoltam a zellert, karalábét stb. Tehát idén nem eszünk húslevest! Nem telik rá. Mint ahogyan sok minden másra sem telik majd hiszen ha csak az alapvető élelmiszerek árát nézem akkor rá kell döbbennem nem tudom mit fogok télen főzni.

Ha becsületesen befizetem az összes rezsimet, kiváltom a gyógyszereim felét bár már azon is erősen gondolkoznom kell, akkor alig 10000 azaz tízezer forintom marad havonta élelmiszerre, váratlan költségekre.

Mondja maga szerint mire elég ez?

Feltételezzük minden nap megeszek 1 kg burgonyát 230 ft-l van ugyan olcsóbb lengyel de tudja az fekete belül. Megpucolom és nem marad fél kiló se, de számoljunk. 30 nap x 230 ft s csak burgonyát eszem és nem eszek hozzá semmit az már 6900 forint /hó. mivel nem tudok piacra menni így haza is kell hozatni az is ha egyszerre veszem kb. 1000 forint. S akkor nem ettem csak burgonyát. Nincs hozzá fűszer, olaj vagy zsír és semmi amit hozzá lehetne enni.

Ugye milyen vidám?

De közben nézhetem az üres stadionokat már ha vagyok olyan bárgyú, hogy ezért bekapcsolom a TV-t és fogyasztom feleslegesen az áramot, vagy hallgathatom a migráns veszélyt, meg a maga harcát az országért. Mondja kérem magának nem az lenne a dolga, hogy tisztes munkahelyeket teremtsen, tisztes bérekkel és az adókat úgy ossza be, hogy abból jusson nekünk is. Mert mi amit anno adóztunk az már régen nincs meg. Nem vagyok én közgazdász nem értek én ehhez. De az öreg fejemmel fel tudom fogni, hogy kezdünk úgy élni mint a második világháború alatt és után.

Orbán Viktor maga még akkor nem élt.

Így fogalma sincs róla akkor nem volt semmink. Most viszont bemegy egy üzletbe roskadoznak a polcok minden földi jóval. Csak éppen nem tudjuk megvásárolni. Van paradicsom 699-2495, tej 289-399, kenyér 200- 998, csirke a legolcsóbb comb pld. 659, a mellről nem álmodozzunk az 1600, van 5 % -s áfás sertéshús ugyan annyiért mint mielőtt csökkentették az áfáját. De van hal, sajt marhahús, birka, bárány, szarvas ez is megérne egy misét mennyiért és sorolhatnám.

Van már mirellit újra csak éppen már nem 1 kg a kiló hanem 900 gr. és 450 gr de most láttam gondoltak már ránk is mert csomagolják már 200 gr-n is. S akkor még nem beszéltem a mosószerekről, WC papírról, mosogatóról és egyéb “luxus” cikkekről. Mert már a tisztálkodás is luxus. Van fogalma mennyivel drágultak ezek megmondom 20- 25 %-l. Tudja az én édesanyám isten nyugosztalja azt mondta nekem anno. Kislányom nem baj ha nem szép és új a ruhád de mindig tiszta legyen.

Na most már ezen is spóroljak?

Nézem a yachtokat, repülőgépeket amiken járnak, a kastélyokat amiket vásárolnak, szőlő és termőföldeket és elgondolkozom. Miből ? Mert ugye azt mondta, hogy 2 milliónál senkinek nem lehet több a havi jövedelme ez is változott már 5 milliónál tartunk + kapnak kocsit, cafertériát és tudja fene miket még. Biztosan nem tudja így elárulom nekem 1 év alatt nem éri el a nyugdíjam az 1 millió forintot. Érdekes pedig becsületesen dolgoztam.

S mi nyugdíjasok mit kapunk?

Mi miért nem részesülhetünk ezekből a javakból? Miért is kapunk mi “büntetésből” majd 2,6 %-s nyugdíjemelést mert ugye azt nyilatkozták idén sokat kaptunk. Nem járt volna a 3 %. Nem fog járni a nyugdíj korrekció sem. Ami egy furcsa találmány mert nem épül be a nyugdíjba. Én megéltem a Rákosi rendszert! Maga nem. De biztos tudja az volt a mondás nem a zsemle kicsi hanem a pofánk nagy! Hát kérem a zsemle is kisebb lett és minden péksütemény oda van írva melléjük hány gr de pofánk akkor sem volt hanem szánk. S én ezzel a kis számmal kérdezem mások nevében is mikor főzhetek / főzhetünk újra húslevest? Tele zöldséggel hússal.

Mikor jön el az az idő mikor újra megengedhetjük magunknak,

hogy vasárnap a leves mellé legyen rántott hús és valami kis sütemény? Tudja közeledik a Karácsony ajándékra már nem gondolunk, már fenyőfára sem, beigli is luxus lett. De egy tányér forró húsleves az nagyon jó lenne. A XXI. században a magyar nyugdíjas szeretné ha nem a tavalyi lenne az utolsó tányér húslevese aminek már csak az emléke maradt.

Szégyenlem, hogy ilyen embertelen világot teremtett nekünk,

akiknek köszönheti, hogy tanult. Ember az nem lett sajnos, érzései, empátiája sincs. Kérem ne nyomorgasson bennünket! Mindenkinek jobb lenne ha lemondana.

Szerző: Rosta Ágnes

Kisnyugdíjas levele a Télapóhoz!

Orbán Viktor, Ön csak hazudni tud ? – egy “öreg kisnyugdíjas” kitálal

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét