Korányi Dávid reakciója a matekból köztudottan bivalyerős Rákay “leleplezésére”

A Fidesz propagandagép szemmel láthatóan nagy erőkkel igyekszik napirenden tartani az amerikai kampánytámogatások témáját. Rákay Philip – állítása szerint – három baloldali hazugságot leplezett le egy vasárnap közzétett videóban az ellenzék kampányfinanszírozásáról, pontosabban a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és más baloldali szervezeteknek juttatott amerikai támogatásokról. A megfogalmazott vádakra a Telexnek reagált Korányi Dávid, az Action for Democracy vezetője.

A “pártfinanszírozási botrány” – és ez alatt nem a Fidesz viselt dolgait értik

Vasárnap délután a fideszes propagandagépezet egyik nagyágyúja, a Petőfi-filmjére 4,7 milliárd forintos állami támogatást bezsebelő Rákay Philip ígért „még sehol nem látott, nagyon durva” új bizonyítékot, „ami lebuktatja a baloldali hazugságokat”.

A nagy leleplezés egy – a webarchive-on bárki számára elérhető – képernyőfotó volt az Action for Democracy honlapjának márciusi verziójáról és a szervezet egyik, ma is élő adománygyűjtő felülete. Rákay drámai aláfestő zenére három állítást fogalmazott meg, vagy az ő szavaival három „baloldali hazugságot” buktatott le a videóban:

  • Márki-Zay Péter és Korányi Dávid is azt mondta, hogy az amerikai támogatás nem a pártok választási kampányára érkezett, hanem attól függetlenül egy edukációs, kultúraváltó kampányra. Az adománygyűjtő felületen ugyanakkor egyértelműen az országgyűlési választásról írnak: „A legkritikusabb választás előtt állunk, amit a világ valaha látott. A demokrácia sorsa ezen a választáson és az Orbán féle diktátorok megállításán múlik. Ezért harcol az Action for Democracy.”
  • Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje és az Action for Democracy vezetője is azt mondta, hogy csak magyar útlevéllel lehetett támogatást küldeni, és így kizárólag a diaszpórában élő magyarok pénze került az MMM-hez. A videóban bemutatott felületen viszont nem kellett megadniuk az útlevélszámukat a kitöltőknek. „A felület semmi ilyet nem ellenőrzött, bárhonnan, bármelyik országból lehetett adakozni, semmi ellenőrzés, semmi korlátozás nem található” – fogalmazott Rákay.
  • Arról volt eddig szó, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze az 1,8 milliárd forintos támogatást. A már említett felületen ugyanakkor az látszik, hogy a videó elkészültekor 11-en küldtek támogatást.

Rákay és a többi Megafonos óránként tett közzé egy-egy figyelmefelhívást arról, hogy az ellenzék nem reagált a vádakra. Például ilyet:

A Telex itteni idő szerint hétfőn reggel elérte a New Yorkban élő Korányi Dávidot

Az Action for Democracy vezetője az első állítással kapcsolatban elmondta:

„Autoriter vezetők elleni fellépés és a demokrácia leépítése elleni küzdelem nem pártpolitikai kampány, sem az amerikai, sem a magyar szabályok szerint.” (…) „Mi azt sosem állítottuk, hogy ne Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenénk minden erőnkkel”

Ezt Korányi szerint a szervezet honlapján, sajtóközleményeikben és minden anyagukban alapvető misszióként kommunikálták, ezért szó sincs nagy „leleplezésről”.

„Rákay »Fake News« Philip hazugságaival ellentétben sokkal több támogatónk volt, január óta összességében az Action for Democracy teljes tevékenységét tekintve többezres nagyságrendű”

– írta a harmadik állításról Korányi.

„A nagy leleplezésként tálalt screenshot a több százból egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről.”

…és a második Rákay-vád?

Azon a ma is elérhető oldalon ugyanakkor valóban nem kell megadni útlevélszámot, amit Rákay mutatott a videóban. Korányi a Telexnek azt írta, hogy a magyar, útlevélszámot kérő donációs oldal a régi honlapon működött, és az már nem elérhető április óta. Azt ígérte, hogy

a szervezet informatikusai előkeresik a tavaszi verziót, ám azt csak később tudja elküldeni, mert levelezésünkkor New Yorkban még hétvégi munkaszünet volt.

Hozzátette ugyanakkor:

nincs olyan törvényi előírás, amely alapján ellenőrizniük kellene a támogatók állampolgárságát. Ez csak egy extra gesztus volt a részükről, hogy megelőzzék a támadásokat, ami „hiú ábrándnak bizonyult”.