Tudta? Belegyezett? 1.150 milliót költött naponta -vasár- és ünnepnapokon is- az Orbán-kormány sportra 2021-ben

A címben szereplő összeg további bontásban: 143.- forint fejenként -0-99+- naponta, vagy 52.500.- forint az előbbi korcsoportra vetítve egy év alatt/kopf. Elkerülte a figyelmemet, vagy Ön sem kapott konzultációs cuccot az Orbán-kormánytól arról, hogy mit szól ehhez?

A sport, mint “stratégiai ágazat”

Az Mfor cikke szerint 2021-ben az Orbán-kormány 272,6 milliárd forintot költött sporttámogatásra. A regnáló kormány évekkel ezelőtt átalakította a költségvetés struktúráját, a kiadásokat már nem tömbösítve, hanem működési és felhalmozási részre bontva közlik az egyes előirányzatoknál. A 272,6 milliárd forintból a költés 55 százaléka (149,3 milliárd forint) működéssel összefüggő célokat szolgált, 45 százalék (123,3 milliárd forint) felhalmozási kiadásként jelent meg. A versenysportra igazán szeretett költeni a kormány:

  • 75,9 milliárd forint ment az új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására,
  • 37,6 milliárdot költöttek a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására,
  • 31,9 milliárdot pedig a Nemzeti Sportközpontokra fordítottak.

Plusz a TAO-támogatások….

“2011. július 1- óta egy komoly támogatási rendszer lépett hatályba, amely alapján bizonyos sportágak támogatása esetén a támogatást nyújtó gazdasági társaság a támogatás összegének jelentősen magas százalékát írhatja jóvá, és már nem csak az adó alapjából, hanem a teljes adójából, ha az alább részletezett sportágak amatőr vagy utánpótlás ágát támogatja. Tehát megfelelő feltételek együttállása esetén mindebből „nyereséget” is produkálhat a támogatást nyújtó gazdasági társaság. Az így támogatható sportágak: a labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda, a vízilabda, a jégkorong és a röplabda.” (forrás)

Az Mfor cikke szerint tavaly sem ment 100 milliárd forint alá a tao-támogatás, olyannyira nem, hogy a támogatás elindulása óta a második legnagyobb összegről mondott le a kormány a sport javára. Ennél több tao-hoz csak 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanásának és hazai megjelenésének évében jutottak az érintett szervezetek, 176,2 milliárdhoz,

2021-ben nem kevesebb mint 147,4 milliárd forintnyi bevétel hiányzott a költségvetésből tao jogcímén.

Innen már csak az összeadás marad hátra

272,6 milliárd + 147,4 milliárd = 447 milliárd

Ehhez képest