Kormányinfó "sok.0" - vége a nyári szünetnek, Gulyás Gergely újra a vártán! - Városi Kurír

Sorting by

×

Kormányinfó “sok.0” – vége a nyári szünetnek, Gulyás Gergely újra a vártán!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a nyári szünet után tájékoztat a kormány legutóbbi döntéseiről.

Hirdetés

Milyen lesz a negyedik hullám?

A kormányülésen a kormány járványügyi helyzetértékelést tartott, amelyen azt állapították meg, hogy a negyedik és a további hullámok alapvetően eltérnek majd az előzőektől. Az oltás védettséget ad, valamennyi orvosi adat alátámasztja, hogy aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő, emlékeztetett Gulyás Gergely. Hozzátette: a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni

Kötelező oltás a munkahelyeken?

A kormány egyeztetett a minimálbérről a foglalkoztatottakkal és a munkáltatókkal, az oltás kötelezővé tételéről is születtek felvetések, de egyelőre döntés nem született. Vagyis arra utalhatott ezzel Gulyás Gergely, hogy a kötelezően előírt oltás lehetőségét is mérlegelik.

12-év alattiaknak is jöhet a Pfizer

Rendelkezésre állnak az oltóanyagok, Pfizer és Moderna is érkezett, 3,3 millió Pfizer-oltás áll rendelkezésre, Janssenből 300 ezer Szőputnyikból 77 ezer, Sinopharmból több mint 2 millió adag.

A 12 év alattiaknak adható Pfizer-oltásból az EU-beszerzésben is részt vesz Magyarország.

Minimálbér

A kormány meghallgatta Varga Mihály tájékoztatását a minimálbér tárgyalásokról, azt szeretné a kormány, ha a minimálbért január elsejétől jelentősen megemelnék, erről még tárgyalnak elsősorban a munkáltatókkal.

Ezért kezdeményezik a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A kormány döntött arról is, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi. Gulyás emlékeztetett, hogy a kormánynak az akcióképessége, gyors reagálási képességére szükség lesz. A fertőzésszámok növekedni fognak, de azt várják, hogy a fertőzések számának ugrásszerű növekedését hasonló arányban már nem fogja követni a kórházba kerülők, a lélegeztetőgépre kerülők és az elhunytak száma.

Bizakodásra adnak okot a gazdasági növekedés számai

Azt látják, hogy a gazdasági növekedés számai a harmadik negyedévben is bizakodásra adnak okot, ami Gulyás szerint a legfontosabb, hogy a kormánynak sikerült túlteljesíteni azt az ígéretét, hogy ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létrehoznak: ma 4,704 millióan dolgoznak Magyarországon.

Ferenc pápa látogatása

Gulyás újságírói kérdésre hazugságnak nevezte, hogy bármilyen feszültség lett volna a kormány és Ferenc pápa között a vasárnapi pápalátogatás alatt. A miniszter azt mondta, semmilyen vitás kérdés szóba nem került a Ferenc pápával való találkozáson. Elmondása szerint a pápa példaértékűnek tartja a magyar családpolitikát, és nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar kormány nem hagyja relavtivizálni a család fogalmát. Hozzátette, az Európai Parlamentben megszületett határozatoknak nincsen jelentősége az azonos neműek házassága esetében.

Gulyás szerint Karácsonnyal kivételeztek

A főpolgármester egyetemi alkalmazásával kapcsolatban Gulyás úgy fogalmazott, hogy Karácsonnyal kivételeztek, és azt mondta, be kellene számolnia a történtekről, valamint levonni a következtetéseket abból, hogy hogyan tölthetett be egyetemi állást.

Garantált bérminimum

Ha emelkedik a minimálbér, akkor a garantált bérminimumnak is hasonló arányban kell emelkedni, szögezte le Gulyás, azonban további konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem említett.

Adósságkibocsátás

Annak kapcsán, hogy a 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el a keddi nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ, Gulyás azt mondta, nem egyedi esetről van szó, 2020-ban is történt hasonló.

Hogy állnak a tárgyalások a helyreállítási alapról?

A miniszter arról tájékoztatott, hogy zajlanak a tárgyalások a helyreállítási alapról az Európai Bizottásggal, szerinte 50 százalék az esély a megállapodásra.

Általános tilalom a digitális oktatásra

Gulyás azt mondja, ha romlik a járványhelyzet, beavatkoznak majd, de jelenleg abból indulnak ki, hogy nem kell bezárni az iskolákat. A kormány azt szeretné, ha az iskolák, működnének.

Miért nem kell védettségi igazolvány a vadászati világkiállításon?

A jelenlegi fertőzésszámok mellett Gulyás nem tartja indokoltnak, hogy bármiféle járványügyi korlátozást alkalmazzanak.

Lesz vita Orbán és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt között?

Gulyás nem kívánt válaszolni erre a kérdésre, azt mondta,

„a jövendőmondást nem érzi a hatáskörébe tartozónak”.

Norvég alap

Várják az új norvég kormányt, mondta Gulyás, majd hozzátette,

„vannak jogi eszközök”.

A miniszter a legerősebb aduásznak azt tartja, hogy az Egységes Gazdasági Térség döntései egyhangúságot követelnek meg, ez pedig nem lesz meg, ha fennáll bármiféle tartozás.

Oltási akció: nagyon magas az elutasítottság

13 ezer embert oltottak be, miután személyesen felkeresték őket. Viszont nagyon magas az elutasítottság: 90 százalék feletti volt az elutasítottság a 60 év feletti oltatlanok esetében.

Élőben….

Forrás

Kapcsolódó

Kormányinfó "sok.0" - vége a nyári szünetnek, Gulyás Gergely újra a vártán!
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.