Koronavírus Magyarországon – új hírek

Jól van az a hét magyar állampolgár, akit a Dél-pesti Centrumkórházban helyeztek karanténba a koronavírus miatt – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Jelentés a karanténból

A főorvos elmondta, az elkülönített embereknek nincs lázuk, viszont a karantén pszichésen megviseli őket. Ugyanakkor fegyelmezetten tűrik, hogy nem mehetnek ki az intézményből és nem találkozhatnak családtagjaikkal. A mostani a karantén hatodik napja, ami az egyike a két legkritikusabb pillanatnak, hiszen a koronavírus átlagos lappangási ideje öt-hat nap. A karantént a biztonság kedvéért tizennégy napig fenntartják – fűzte hozzá.

A koronavírus-fertőzés gyanújának szigorú feltételei vannak: a Kínából, különösképpen az ország belső tartományából, Hupejből érkező, tizennégy napon belül lázzal, köhögéssel, tüdőgyulladás tüneteivel diagnosztizált embereknél merülhet fel.

“Számomra nem gyanús az az ember, aki más távol-keleti országból érkezett, esetleg a láz tüneteit mutatja: nagy valószínűséggel influenzás”

– mondta, hozzátéve, hogy a járványnak ebben a szakaszában csak a Kínából érkezők lehetnek veszélyesek a betegség miatt.

Széklettel is terjed a vírus

A betegek hasmenése lehet a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének másodlagos útja – figyelmeztettek amerikai kutatók pénteken egy frissen közölt kínai tanulmány alapján.

Jiayu Liao, a Kaliforniai Egyetem biomérnöke mindazonáltal rámutatott,

“egyelőre nem tudják, hogy mennyi ideig képes túlélni a vírus a testen kívül és mennyire érzékeny a hőmérsékletre”.

David Fisman, a Torontói Egyetem epidemiológusa szerint a széklet útján való terjedés mindenesetre újabb nehézségeket jelenthet a járványgócok elszigetelésében, és főleg a kórházakban okozhat problémát, ami felerősítheti a járványt. Benjamin Neuman, a Texas A&M University-Texarkana virológus kutatója azonban arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi ismeretek szerint

“a cseppfertőzés és a fertőzött felületeket érintő kezünk szemhez, orrhoz vagy szájhoz dörzsölése”

valószínűleg a fő terjedési útja az új koronavírusnak is.

Mint láthatjuk, a koronavírus naponta okoz meglepetést, pánikba esni ugyan nem kell,  elég betartani az ajánlott megelőző szabályokat:

  • gyakori kézmosás
  • el a kezekkel az arctól!
  • a maszk is jó szolgálatot tesz
  • köhögj tüsszents zsebkendőbe
  • tömegközlekedéshez húzzunk kesztyűt!

Kattintásvadász “kamuoldalak”  álhírekkel riogattak

Az oldalak szerint a koronavírus miatt budapesti pályaudvarokon többen összeestek és meghaltak. Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt két ember ellen eljárást indítottak – tette közzé az Országos Rendőr-főkapitányság szombat reggel a police.hu-n.

Magyar nyelvű internetes oldalakon olyan valótlan hírek jelentek meg, amelyek azt állították, hogy Magyarországon több ember is megfertőződött a kínai eredetű koronavírussal, fővárosi pályaudvarokon emberek estek össze és haltak meg a fertőzés miatt A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya megállapította, hogy a több tucat “kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai. Ezeken az oldalakon általában a közvéleményt éppen foglalkoztató témájú, de hazugságokon alapuló cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el.

Az oldalak szerkesztőinek az volt a céljuk, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert a kattintásszám után hirdetési bevételre számíthattak – közölte a rendőrség. Az NNI nyomozói a hálózat felszámolására pénteken összehangolt akciót tartottak, több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt lefoglaltak.
Egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben – olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük