Közös magyar-amerikai hadgyakorlat - Városi Kurír

Sorting by

×

Közös magyar-amerikai hadgyakorlat

A kormány számára Magyarország, a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ezt garantálják azok a magyar és amerikai katonák is, akik a NATO keretében közös járőrözést hajtanak végre – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter szerdán Hajdúhadházon, amikor a Vay Ádám kiképzőbázison találkozott a gyakorlatra érkezett katonákal.

Hirdetés

Magyarország elkötelezett a NATO mellett, a magyar katonák rendszeresen együtt gyakorlatoznak más NATO-katonákkal

A most kezdődött magyar-amerikai közös gyakorlatot különleges alkalomnak nevezte, miután “az orosz-ukrán konfliktus fizikai közelségében” gyakorlatoznak, járőröznek a katonák.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta, a NATO álláspontja továbbra is egybeesik a magyar nemzeti érdekkel, miszerint mindent meg kell tenni azért, hogy a konfliktus ne terjedjen tovább Ukrajna határán.

Hozzátette, a térségben a katonáknak kettős feladatuk van: a humanitárius tevékenység mellett biztosítaniuk kell Magyarország határainak védelmét, de a NATO tagjaként ebben a feladatban is számíthat szövetségeseire az ország.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf utalt rá, hogy minden évben vannak olyan hazai és nemzetközi gyakorlatok, közös kiképzések, felkészítések és feladatok, amelyre NATO-tagországok katonái érkeznek hazánkba.

hadgyakorlat
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a felsorakozott katonák előtt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. június 15-én. Közös járőrözést hajtanak végre magyar és amerikaikatonák Hajdú-Bihar- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a Magyar Honvédség a mostani háborús helyzetben is fentartsa a NATO szerepvállalásának szintjét.

“A magyar-amerikai kapcsolatok egyik kiemelkedő eleme mindig is a katonai együttműködés volt – mondta, megjegyezve, hogy a jövőben is e jó kapcsolat folytatására törekednek. “

Tesszük ezt most úgy, hogy közösen látunk el járőrfeladatokat azért, hogy még felkészültebben és sikeresebben tudjunk a jövőben együttműködni” – mondta a miniszter Hajdúhadházon.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség (MH) parancsnoka jelezte:

A magyar és az amerikai katonák június 13-15. között tervezetten közös járőrtevékenységeket hajtanak végre Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Hozzátette: a magyar és az amerikai katonák rendszeresen vesznek részt közös gyakorlatokon, de együtt szolgálnak Irakban és Afganisztánban, “attól függően hova szólít bennünket a szövetség”.

Az altábornagy fontosnak nevezte azt a tudást, tapasztalatot, amit egymástól tanulnak a különböző nemzetek katonái.

Forrás: MTI

Jó hangulatú, békés sajtótájékoztatót tartott a honvédelem birkózóklasszisa, Németh Szilárd

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Közös magyar-amerikai hadgyakorlat

  • 2022.06.15 - 15:02
    Közvetlen hivatkozás

    …ki érti ezt?! Putyin nem vonja össze szemöldökét?! Lehet, engedélyezte Orbánnak a határ melletti közös hadgyakorlatot?!Hihetetlen a regnálók külpolitikája!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.