Connect with us

Kerítésen innen

Kunetz Zsombor: ez van akkor, amikor a politika egy blöffből és nem a szakpolitikai tanácsadókból indul ki

Dr. Kunezt: tud ez az Országos Mentőszolgálat, ha akar és tudja, mikor nem akar....
Megosztás

Amikor Karácsony Gergely elindította a “CT-t minden kerületbe” politikai kampányát, már lehetett sejteni, hogy ebből az előkészítetlen blöffből később még komoly probléma lesz – véli Kunetz Zsombor.

A helyzet aztán tovább eszkalálódott,

hiszen a főváros Karácsony vezetésével 50 milliárd forintot kért az elkövetkező öt évre a kormánytól egészségfejlesztésre, ez volt a feltétele annak, hogy megrendezésre kerülhessen majd az atlétikai vb. Végül a kormány rutinosan beszorította a tapasztalatlan kezdőcsapatot azzal, hogy a megállapodás után közölte, utalná két héten belül a megállapodás alapján az első 10 milliárdot, csak szükség lenne a jogcímre. Ugyan legyen már szíves megmondani a főváros, hogy mire költené az első tízmilliárd forintot – magyarázta még február végén a kialakult helyzet kiváltó okát Dr. Kunetz Zsombor egészségpolitikus.

Budapest Onko-projekt 2.

„A Semmelweis Egyetem nyerte a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Budapest Onko-projekt 2. közbeszerzést. Ez lehetővé teszi 2088 daganatos, illetve daganatgyanús beteg gyors CT vizsgálatát tizenegy budapesti kerületben élő lakosok számára, hét napon belül. A Semmelwesi Egyetem tájékoztatása szerint a lelet három napon belül elkészül. Jogszabályi rendelkezés szerint 2015. június 01. napját követően a rosszindulatú daganatos kórkép megalapozott klinikai gyanúja esetén a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatot a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül köteles elvégezni.

Tehát ez a 14 nap rövidül le a felére.

Sajnos, azonban a Budapest Onko-projekt 2 program csak szakorvosi beutalóval vehető igénybe

Így máris kiesnek azok a betegek, akiket a háziorvosuk küldene el kivizsgálásra tumorgyanú esetén. Ezen betegeknek először el kell jutniuk egy szakorvoshoz, aki a háziorvos gyanúját megerősíti, és beutalja a CT vizsgálatra a beteget. Itt már nincs 14 napos szabály és a éppen ezért ez az egész program ezen betegek számára ezen a ponton válik teljesen értelmetlenné.

Ugyanis míg az állami ellátásban szakorvoshoz jut a beteget, a daganat gyakran már nem operálható. Magánellátó meg nem utalhat be az állami ellátásra beteget, tehát még csak megkerülni sem lehet a rendszert úgy, hogy a magánellátásban szerezzen a beteg beutalót.

Így, ez a program jobbára csak azon betegeknek tud segíteni, akik daganatos betegek és után követésük miatt van erre a vizsgálatra szükségük, vagy akik gyorsan el tudtak jutni állami finanszírozott szakorvoshoz.

Ez akkor jelenthetne valós segítséget, ha a háziorvosok is utalhatnák a beteget közvetlenül CT, vagy akár MR vizsgálatra legalább daganatgyanú esetében.

Ez van akkor, amikor a politika – most éppen ellenzéki oldalon egy blöffből (legyen mindenhol CT 50 milliárdért), és nem a szakpolitikai tanácsadókból indul ki, már feltételezve, hogy a főpolgármesternek van egyáltalán épkézláb szakpolitikai tanácsadója”

-zárta bejegyzését Kunetz Zsombor.

Kapcsolódó

Szerző