Kúria: nincs olyan jogszabályhely, amely az érvénytelen szavazat kampányüzenetét tiltaná! - Városi Kurír

Sorting by

×

Kúria: nincs olyan jogszabályhely, amely az érvénytelen szavazat kampányüzenetét tiltaná!

A Kúria szerint nem jogsértő, hogy civil szervezetek a népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdítottak, ezért a bíróság megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezzel ellentétes tartalmú határozatát. A bíróság szerint a civil szervezetek kampányukkal a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat gyakorolták.

Hirdetés

Nem, vagy mégis?

Az NVB korábban a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen szavazásra buzdító civil szervezetekkel szembeni kifogások elbírálásakor jutott arra, hogy a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra,

„mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”.

A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül. Ezek alapján megállapította az NVB, hogy

 • az Amnesty International Magyarország (AI),
 • az Artemisszió Alapítvány,
 • a Szivárvány Misszió Alapítvány,
 • a Háttér Társaság,
 • a Labrisz Leszbikus Egyesület,
 • a Magyar Aszexuális Közösség,
 • a Magyar Helsinki Bizottság,
 • az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer Sportegyesület,
 • a Patent Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület,
 • az Ökotárs Alapítvány,
 • a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft.,
 • a Prizma Transznemű Közösség,
 • a Szimpozion Egyesület,
 • a Szivárványcsaládokért Alapítvány,
 • a Társaság a Szabadságjogokért
 • és a Transvanilla Transznemű Egyesület

megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson.

Az NVB a jogsértőket egyenként 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezte. Az NVB az Amnesty International Magyarországot és a Háttér Társaságot ugyanezért – más kifogások elbírálásakor – további három-hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A Kúria szerdán a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét érdemi vizsgálat nélkül elutasította,

mert a kérelmező szervezet nem adott elő érdemi érvelést, miért volt jogsértő az NVB határozata. Pénteken azonban a bíróság érdemben bírálta el az Amnesty International Magyarország, valamint a 15 civil szervezet felülvizsgálati kérelmeit,

megváltoztatta az NVB marasztaló határozatait és a kifogásokat elutasította.

A Kúria a két, pénteken közzétett határozatában – az egyiket az AI nyújtotta be a hárommillió forintos bírság miatt, a másikat a 15 civil szervezet közösen – arra jutott, hogy

a civil szervezetek a kampányban a véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat gyakorolták.

A 15 civil szervezet jogorvoslatát elbíráló határozatában a Kúria azt írta,

a népszavazáson való részvétel a választópolgárok számára nem kötelezettség, hanem alapjog, amellyel a választópolgár élhet úgy, hogy a népszavazáson nem vesz részt, részt vesz és szavaz érvényes vagy érvénytelen szavazat leadásával.

Érvénytelen szavazat leadása nem valósít meg jogsértést, kifejezi a választópolgár azon akaratát, hogy a feltett kérdésekkel kapcsolatban ily módon az érdemi döntéstől tartózkodik

– írta a bíróság.

A Kúria szerint bár az érvénytelen szavazásra való felhívás ellentétes lehetne a népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával, de a szólásszabadság, a közügyeket érintő véleménynyilvánítás – a kormány által kezdeményezett népszavazás kapcsán is – különös védelmet érdemel, korlátozása csak alkotmányos, törvényes okból lehetséges.

A bíróság közölte: nincs olyan jogszabályhely, amely az érvénytelen szavazat kampányüzenetét tiltaná.

Az Amnesty International felülvizsgálati kérelmének elbírálásakor pedig a Kúria azt írta:

a civil szervezet kampánytevékenysége közéleti témát érintő véleménynyilvánítás volt, a szólásszabadság pedig különös védelmet élvez a kampányban.

A bíróság szerint a civil szervezet nem visszaélésszerűen, hanem – alkotmányos jogával élve – közéleti véleménye kifejezéseként buzdította közösségi honlapja látogatóit érvénytelen szavazat leadására, így nem sértette meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás népszavazási eljárási alapelvet.

A Kúria ezért az NVB határozatait megváltoztatta és a kifogásokat elutasította; a bíróság határozatai jogerősek.

Forrás

Kúria: nincs olyan jogszabályhely, amely az érvénytelen szavazat kampányüzenetét tiltaná!

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.