Sorting by

×

Amnesty: szavazzunk érvénytelenül a kormány kiközösítő népszavazásán!

Kedden nem csak a választás napját tűzte ki április 3-ra a köztársasági elnök, hanem a népszavazást is. No nem a kínai egyetemről, a Fudanról, vagy az álláskeresési járadék kiterjesztéséről, hanem pl. arról, hogy óvodásoknak népszerűsítsenek-e, mutassanak-e be nemátalakító kezeléseket, műtéteket. Ehhez bezzeg nem kellett 200 ezer aláírást gyűjteni, elég volt Áder János aláírása – kezdte közösségi oldala bejegyzését Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.

Közös közlemény

Az Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT Szövetség, Prizma Transznemű Közösség, Szimpozion Egyesület, Szivárványcsaládokért Alapítvány, Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanilla Transznemű Egyesület közleménye, amit teljes egészében teszünk közzé:

“Bejelentette Áder János köztársasági elnök a kormány gyűlöletkeltő, a szexuális és nemi kisebbségeket kiközösítő népszavazásának dátumát, ami a választásokkal egy napon, április 3-án lesz. A civil szervezetek érvénytelen szavazásra buzdítanak minden szavazópolgárt, hogy Magyarországon mindannyian biztonságban és egyenlőségben élhessünk.

A népszavazás két okból is különösen aljas

  • Egyrészt a kérdések megfogalmazása azt sugallja, hogy a fiatalok sérülnek attól, hogy hallanak a szexuális és nemi kisebbségekről,
  • másrészt sérti az LMBTQI emberek méltóságát.

A szóhasználat szándékosan manipulatív:

a szülők gyermekük iránti természetes aggodalmát és védelmező szándékát akarja saját politikai céljaira használni. A Fidesz-KDNP kormány immár másodszorra építi a választási kampányát egy sérülékeny csoport ellen irányuló gyűlöletkeltésre.

10 civil szervezet most arra kér mindenkit, hogy a népszavazáson szavazzon érvénytelenül

Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha a választási lapon az “Igen” és a “Nem” karikát minden népszavazási kérdésnél egyaránt beikszeljük.

„Érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni. Minden érvénytelen szavazat segít abban, hogy a kormány kiközösítő népszavazása ne érje el az érvényességi küszöböt. Bizonyítsuk be újra, hogy a magyarok egy elfogadó társadalomban akarnak élni, utasítsuk el a kormány kirekesztő és gyűlöletkeltő politikáját,” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki szexuális vagy nemi kisebbségekhez tartozik: legyen ő az unokaöcsénk, nagynénénk, barátunk, kollégánk, tanárunk, vagy éppen a csapattársunk. Olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol az ő biztonságuk is ugyanolyan fontos, ahol nem érheti atrocitás szeretteinket az utcán, a tömegközlekedésen vagy a munkahelyén,” mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Kormány nevében 2021. július 21-én nyújtott be öt népszavazásra javasolt kérdést a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). A népszavazást az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásra reagálva kezdeményezte a kormány, amely így szeretné bebizonyítani, hogy a júniusban elfogadott homofób és transzfób propagandatörvénynek van társadalmi támogatottsága. A Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország augusztusi közvéleménykutatása alapján azonban a társadalom többsége átlát a kormány kiközösítő politikáján.

Kapcsolódó

 

Amnesty: szavazzunk érvénytelenül a kormány kiközösítő népszavazásán!

átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.