Sorting by

×

Magyar György: választás és népszavazás egyszerre – van megoldás a visszaélések megakadályozására!

Mit tegyen az, aki a jövő tavaszi parlamenti választáson részt kíván venni, de nem szeretne a fideszes álreferendumon is voksolni? – tette fel a kérdést blogunk egy olvasója. A felvetés azért is lényegbe vágó, mert a népszavazás érvényességének feltétele az ötven százalékot meghaladó részvétel.

Utánanéztünk: többféle megoldás is kínálkozik

Nézzük tehát, mi lesz a helyzet, ha jövő áprilisban a parlamenti választás és a fideszes – „pedofilellenes” – álnépszavazás ugyanazon napra esik. Az egyik feltételezésünk – amit kormányzathoz közeli források sem cáfoltak –, hogy egyetlen névjegyzékkel várják majd a választókat jövő áprilisban a szavazókörökben. A végső szót persze az igazságügyi miniszter mondja ki, akinek a végrehajtási rendeleteket ki kell adnia.

Induljunk ki abból, hogy valóban egy névjegyzék lesz

– ami egyébként ésszerű megoldásnak tűnik –, ám azon vélhetően mindenki neve mellett két rubrika szerepel majd. Az egyiket a szavazókörben akkor kell aláírni, ha valaki felveszi az országgyűlési választás szavazólapjait, a másikat pedig abban az esetben, amennyiben a referendumon is részt kíván venni. A két folyamat tehát valamennyire különválik.

Mi történik akkor, ha valaki választani akar, de a népszavazásból nem kér?

Ez utóbbi esetben mit lehet tenni annak érdekében, ha meg akarjuk akadályozni, hogy visszaéljenek a nevünkkel?

Az egyik, hogy nem vesszük át a népszavazási nyomtatványt, és nem is írjuk alá, hogy élni kívánunk ezzel a lehetőséggel. Ezzel persze a szavazatszámláló bizottság előtt vállaljuk, hogy nem kérünk a felesleges kérdéseket tartalmazó referendumból, főleg akkor, ha a második rubrikát egyszerűen áthúzzuk. Ami kistelepüléseken – ahol mindenki mindenkit ismer – akár gondot is jelenthet, hiszen nyilvánvalóvá tesszük a szándékunkat.

Aki emiatt aggódik, vegye át az összes szavazólapot, és a fülke magányában már azt tesz, amit akar

Például ne töltse ki a népszavazási nyomtatványt, hanem vigye haza és tegye el emlékbe. Ám nem ez a legjobb megoldás, mert a voksok összesítésekor még lehet manipulálni: az urnákból hiányzó szavazatok helyett betehetnek – rossz szándékkal – a fel nem használt szavazólapokból a Fidesz számára kedvezően kitöltött papírokat. Ez persze nyilvánvaló választási csalás lenne, és ne is feltételezzünk ilyesmit.

Amennyiben valaki biztosra akar menni

– és nem akarja felfedni a szándékát, hogy nem kér a népszavazásból –, a legjobb, ha azt teszi, hogy

átveszi a szavazólapokat, és valamennyi kockát beikszeli, s a nyomtatványt bedobja az urnába, amivel a voksát érvénytelenné teszi.

Ezzel nem lehet mit kezdeni, mert senkinek nem kell színt vallania a szavazatszámláló bizottság előtt, hogy nem kér a népszavazásból, viszont így nincs lehetőség az utólagos manipulációra sem, miközben az érvénytelen szavazat nem számít bele a részvételi arányba. Ugyanis nem a névjegyzék aláírása jelenti a részvételt, hanem a ténylegesen leadott voksok száma.

Amit azonban senkinek nem ajánlunk, ha nem ért egyet a népszavazással, s a Fidesz kérdéseire – az elvárttal szemben – igennel szavaz, akkor az érvényes voks lesz, és hozzájárul ahhoz, hogy a referendumon résztvevők aránya meghaladja az érvényességhez szükséges 50 százalékot. Tehát ezt a megoldást nem javasoljuk.

De még talán ennél is fontosabb, hogy az ellenzék minden szavazókörbe delegáljon bizottsági tagot

Ez már csak azért is elengedhetetlen, mert a kisebb településeken mindenki mindenkit ismer, és aki nem akar részt venni a referendumot, azt megjegyzik maguknak. Mi több, akár még befolyásolhatják is a választókat, hogy vegyék fel a népszavazási nyomtatványt is, mert ha ezt nem teszik meg, annak hátrányos következményei lehetnek.

Azzal viszont nem tudnak mit kezdeni, amennyiben valakit sikerült ugyan meggyőzni, hogy válaszoljon a buta népszavazás kérdéseire, de érvénytelen szavazatot ad le.

Ezt nem lehet visszakeresni, és ebben az esetben a voksokkal sem lehet manipulálni. És még egyszer:

az ellenzék valamennyi, a több mint tízezer szavazókörbe delegáljon tagokat, amivel nagy valószínűséggel megelőzhetők az esetleges visszaélések. Ebbe a csapdába ne sétáljunk bele.

Forrás

 

Magyar György: választás és népszavazás egyszerre: van megoldás a visszaélések megakadályozására

átver

Egy hozzászólás itt: “Magyar György: választás és népszavazás egyszerre – van megoldás a visszaélések megakadályozására!

  • 2021.12.07 - 09:50
    Közvetlen hivatkozás

    Szerintem nem kell ikszelgetni, ha áthúzza az ember az egész lapot, az is elég lehet. Vagy egy nagy iksz a lapra. Akkor is érvénytelen, nem?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.