Magyar György: a parlamenti választás napján tarthassanak népszavazást is? Ezzel csak a kormány járna jól! – Szabó Tímea hatalmas öngólja!

Szinte példa nélkül való, hogy a kormánypárti oldalon bárki is egyetértsen valamely ellenzéki törvényjavaslattal. Most ezt is megértük: a Fidesz frakcióvezetője akár támogathatónak tartja Szabó Tímea ötletét, amely szerint az országgyűlési választással egyidőben tarthassanak népszavazást is. A Párbeszéd társelnöke azonban talán nem gondolta át, hogy ezzel a kormányoldal járna jól, mert a Fudan Egyetemről jövő áprilisig szinte bizonyosan nem lehet referendum, viszont a kormány álságos “gyermekvédelmi” népszavazása érvényes lehetne.

„A népszavazás nagyszerű dolog, minden alkalom fontos, amikor a magyarok véleményt nyilváníthatnak. Ez lehet egy országgyűlési vagy önkormányzati választás, vagy egy népszavazás, de ide sorolnám akár a nemzeti konzultációt is, aminek ugyan jogi relevanciája nincs, de a politikai jelentősége meglehetősen nagy. Ebből a megfontolásból – és a költségtakarékossági szempontok miatt is – van létjogosultsága annak a javaslatnak, amely szerint nem lenne akadálya, hogy egy népszavazást egyazon napra tűzzenek ki egy országgyűlési választással”

nyilatkozta a napokban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Ezzel egyértelműen a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea javaslatára reagált, aki törvénymódosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy töröljék el azt a korlátozást, amely szerint az országos választások előtti és az azt követő 41. napon belül nem lehet népszavazást tartani.

Az ellenzéki politikus szándéka persze érthető,

mert a hatályos szabályok alapján például a Fudan Egyetemről a jövő áprilisi parlamenti választás előtt biztosan nem írható ki referendum. Ennek oka, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Karácsony Gergely öt kérdéséből kettőt ugyan átengedett – a Fudan mellett az álláskeresési járadék időtartamának felemeléséről szóló kezdeményezést is –, ám a határozatokat az utolsó pillanatban többen megtámadták. A Kúriának pedig 90 napja van a felülvizsgálati kérelmek elbírálására, és nyilván nem fognak sietni, így a döntés december közepére várható.

Utána jön a karácsony és a szilveszter, ami nagyon nem kedvez az aláírásgyűjtésnek, miközben a népszavazás kezdeményezéséhez 120 nap alatt 200 ezer támogatót kellene szerezni. Az idő pedig sürget, mert ha kihasználnák a négy hónapot, már talán túl is vagyunk a parlamenti választáson.

De amennyiben ez ellenzék egy hónap alatt megoldaná ezt a feladatot – amire nincs túl nagy esély –, és már januárban be tudnák nyújtani az aláírásgyűjtő íveket, azok hitelesítésére az NVB-nek még van 45 napja. Akkor pedig már március derekánál tartunk, és a parlamentnek van még további 30 napja a referendum elrendelésére, a köztársasági elnöknek pedig 15 napja a népszavazás kitűzésére.

Mindezekből egyértelműen következik, hogy a Karácsony-féle kezdeményezésről akkor sem lehet a választás napjával egyidőben népszavazás, ha az aláírásgyűjtés szempontjából valószínűtlenül kedvező forgatókönyvvel számolunk.

A Kúria, az NVB, az országgyűlés, valamint az államfő ugyanis biztosan nem kapkodja el a döntést, Szabó Tímea javaslata – már ha azt egyáltalán megszavazná a parlamenti kétharmad – így teljességgel felesleges.

Jól jöhet viszont az ötlete a Fidesznek, de nem azért, amire Kocsis Máté hivatkozott

Mert kit érdekelnek itt a költségek, ha a kormányzati propagandáról van szó? A kabinet melegellenes, homofób népszavazási kezdeményezése sem más, mint propaganda, meg hangulatkeltés „Brüsszel” ellen, hiszen a pedofiltörvény miatt kötelezettségszegési eljárást kezdeményeztek Magyarországgal szemben. Ezt a referendumot – bár az NVB döntését többen is megtámadták a Kúriánál – egyébként a mai szabályok szerint is meg lehetne tartani valamikor jövő januárban vagy februárban, tehát ehhez nem kell törvénymódosítás.

Azzal viszont nyilván a Fidesz is számol, hogy olyan ostoba kérdésekre, mint hogy lehet-e a nemváltoztató műtéteket népszerűsíteni kiskorúak körében, nem akar majd legalább négymillió szavazópolgár válaszolni. Borítékolható tehát, hogy ez a referendum az 50 százalékos részvétel hiánya miatt érvénytelen lenne.

Ám ha a parlamenti választással egyidőben tartanák a népszavazást, jobbak az esélyek, mert aki voksolni akar – ez a választásra jogosultak legalább 60-65 százaléka –, ha már úgyis elment a szavazókörbe, az egyéni képviselőlelteket, illetve az országos pártlistákat tartalmazó szavazólapok mellett miért ne ikszelne valahová még a kormány kérdéseit tartalmazó öt szavazólapon is?

Szabó Tímea tehát ezzel az ötlettel hatalmas öngólt lőtt,

mert akár rá hivatkozva támogathatják a népszavazási törvény módosítását. Amennyiben pedig azt a parlament elfogadná, az ellenzéknek alaposan feladnák a leckét. Úgy kellene kampányolniuk, hogy minél többen szavazzanak az egyéni parlamenti képviselőjelöltjeikre, illetve a közös pártlistájukra, hogy ugyanakkor a másik öt, a népszavazási kérdéseket tartalmazó szavazólapot ne töltsék ki.

Ha ugyanis a polgárok bármilyen módon voksolnak, azzal a referendumot – amennyiben a szavazásra jogosultak több mint fele válaszol, tegye bárhová is az ikszet –, akár érvényessé tehetik.

Na, ez könnyen újabb kihívást jelenthet az együttműködést vállaló hat párt számára.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

Magyar György: a parlamenti választás napján tarthassanak népszavazást is? Ezzel csak a kormány járna jól! - Szabó Tímea hatalmas öngólja!

2 thoughts on “Magyar György: a parlamenti választás napján tarthassanak népszavazást is? Ezzel csak a kormány járna jól! – Szabó Tímea hatalmas öngólja!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.