Minden, amit a nagyon-hosszú hétvégéről tudni érdemes - Ha vásárolna, tankolna, tömegközlekedne...... - Városi Kurír

Sorting by

×

Minden, amit a nagyon-hosszú hétvégéről tudni érdemes – Ha vásárolna, tankolna, tömegközlekedne……

A húsvéti hosszú hétvége miatt több területen is megváltozik a hétköznapi menetrend. Többek között változik az üzletek nyitvatartási ideje, máshogy járnak a tömegközlekedési járatok és a vonatok, és sokan mennek kikapcsolódni is a különböző turisztikai helyszínekre is.

Hirdetés

Hiper-szuperek….

A nagy kereskedelmi üzletláncok közül a boltok zöme zárva van az általános szabály szerint, néhány kivétel azonban így is akad. Az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Metro, a Penny, a Spar és a Tesco üzleteiben az alábbi nyitvatartási rend lesz érvényben:

 • április 15., nagypéntek: zárva
 • április 16., szombat: nyitva, a megszokott szombati nyitvatartás szerint
 • április 17., húsvét vasárnap: zárva
 • április 18., húsvét hétfő: zárva
 • április 19., kedd: nyitva, a megszokott keddi nyitvatartás szerint

A CBA és a Prima hálózat, illetve a Coop és a Real boltjai eltérő nyitvatartással működnek az ünnepi időszakban. Az adott bolt pontos nyitvatartásáról érdemes az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatók alapján is tájékozódni. Az OMV Spar Express üzletei az ünnepnapok alatt is a szokott módon lesznek nyitva. A jogszabály szerint húsvétkor nyitva vannak még:

 • a benzinkutak,
 • az önálló virágboltok,
 • az újságosok,
 • az édességboltok,
 • a kisebb, főleg éjjel-nappali nyitvatartással üzemelő boltok és trafikok, amennyiben a tulajdonos vagy annak családtagja áll a pult mögé.

Az ünnepi hétvégén egyéni rendben lehetnek nyitva a nem élelmiszert áruló kiskereskedelmi egységek. Emiatt több szaküzlet és kereskedés egy egyéni döntés alapján péntektől egészen húsvét hétfőig zárva tart, így szombaton sem nyit ki.

A dohányboltok nyitvatartása

A Nemzeti Dohánybolt egységeinek nyitvatartása szintén eltérhet az általánostól, így a pontosság miatt az interneten vagy az üzletekben kihelyezett tájékoztatókon érdemes tájékozódni az adott bolt nyitvatartásáról.

Posta csak keddtől

A Magyar Posta tájékoztatása szerint minden postai szolgáltatóhely zárva tart április 15-én, pénteken. Április 19-én, kedden viszont egyes megyeszékhelyi posták nyitvatartása ideiglenesen meghosszabbodik az április 18-i, húsvét hétfői munkaszünet miatt.

Gyógyszertárak ügyeletben

A húsvéti hosszú hétvége ideje alatt a gyógyszerellátást az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak biztosítják. Az ügyeleti vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról megyénként vagy akár az adott településre kilistázva az OGYÉI honlapján lehet részletesen tájékozódni. Nemrég országos ügyelet- és gyógyszertárkereső weboldal indult. A felnőtt ügyelet- és gyógyszertárkereső surgossegi.info weboldal könnyen átlátható, felhasználóbarát felülete váratlan helyzetekben kínál hasznos információt a legközelebbi intézmény megmutatásával, és a várakozási idők csökkentésével gördülékenyebbé teheti a járóbetegek ügyeleti ellátását.

Ünnepi tömegközlekedés a fővárosban

A húsvéti hosszú hétvégén változik a fővárosi közösségi közlekedési járatok menetrendje. A hosszú hétvégén a budapesti közösségi közlekedési járatok menetrendje is változik. Budapesten és az elővárosi kék autóbuszokon az alábbi menetrendek lesznek érvényben április 15. és 19. között:

 • pénteken az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend,
 • szombaton a szombati napokon érvényes menetrend,
 • vasárnap és hétfőn az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend,
 • április 19-én, kedden az iskolaszünetben érvényes, munkanapi menetrend.

A húsvéti hosszú hétvége ideje alatt, azaz április 15., nagypéntek és április 18., húsvét hétfő között az M3-as metró egész nap Újpest-központ és a Lehel tér, illetve a Nagyvárad tér és Kőbánya–Kispest között jár. A Lehel tér és a Nagyvárad tér között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Az utazás megtervezéséhez a hosszú hétvégén is érdemes az új BudapestGO alkalmazást használni. Az applikáció valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegy és bérlet vásárlására is van lehetőség a használatával.

Így járnak a vonatok

Az ünnepi hosszú hétvége ideje alatt a vasúti közlekedési rend. A MÁV korábban arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy április 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A kiemelt, forgalmasabb vonalakon csúcsidőszakokban közlekedő InterCity-vonatokhoz több kocsit is kapcsolnak a lehetőségekhez képest, attól függően, mennyi helyjegyet tudnak eladni. A várható jelentős utasforgalom és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV jegyváltáshoz a jegyautomaták igénybevételét ajánlja, vagy tízszázalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV-applikációban.

Így közlekednek a távolsági buszok

A tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is módosul. Április 15-én, nagypénteken a munkaszüneti napon, 16-án a szabadnapon, 17-én, húsvétvasárnap a munkaszüneti napon, 18-án, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok.

Így jár a HÉV

Április 14-én a H5-ös (szentendrei) és a H7-es (csepeli) HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint, a H6-os (ráckevei), a H8-as (gödöllői) és a H9-es (csömöri) HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. Április 15-től 18-ig munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben a HÉV-vonalakon, kivéve április 16-án a csepeli HÉV-et, ahol aznap szombati menetrend szerint járnak a szerelvények.

A szemetet húsvét hétfőn is elviszik

Péntektől húsvét hétfőig a szokásos pénteki, szombati, vasárnapi és hétfői programok szerint történik majd a hulladékszállítás. A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok, a lakossági hulladékudvarok, illetve az ügyfélszolgálati irodák zárva tartanak. Az Ecseri úti Központi Ügyfélszolgálat és a telefonos ügyfélszolgálat a hétfői meghosszabbított nyitvatartás pótlásaként április 21-én, csütörtökön reggel 8 órától este 8 óráig áll az ügyfeleik rendelkezésére.

VIA Index

Kapcsolódó

 

Minden, amit a nagyon-hosszú hétvégéről tudni érdemes - Ha vásárolna, tankolna, tömegközlekedne......

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.