Hol van már a múlt század bébibumja? A világ országainak felében bébibuszt figyelhető meg – vagyis nem születik annyi gyerek, ahány fenntarthatóvá tenné a népesség számát.


A kutatókat megdöbbentette, amire jutottak.

Szerintük komoly következményei lesznek annak, hogy minden második társadalomban több a nagyszülő, mint az unoka.

A Lancet folyóiratban publikált tanulmány minden egyes ország születési trendjeit figyelemmel kíséri 1950 és 2017 között. Az általános termékenységi ráta ez alatt az idő alatt a felére csökkent, egy nő ma a Földön átlagban 2.4 gyereket szül. Az egyes országok között azonban óriási a különbség. Nigerben például, Afrika nyugati részén ez a szám 7.1, míg Cipruson 1. Ha a ráta 2.1 alá csökken, akkor a népesség zsugorodni kezd – erre 1950-ben még egyáltalán nem volt példa az országok között.

A gazdaságilag fejlett országokban, így Európa túlnyomó részén, az Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában vagy Ausztráliában a legalacsonyabb a termékenységi ráta. Mindazonáltal ez többnyire nem jelenti azt, hogy a népesség csökken – legalábbis ma még nem. A népesség mérete ugyanis függ még a halálozási rátától és a be-, illetve kivándorlástól is. Egy emberöltőbe is beletelhet, amíg a jelenség már érezhető lesz – mondják a szakemberek. Jóllehet a világ országainak másik felében még mindig elég gyerek születik a népességgyarapodáshoz, ám ahogy a gazdaságuk fejlődik, úgy lesz ezekben is egyre alacsonyabb a termékenységi ráta.

A tudósok három tényezőre vezetik vissza az őket is meglepő jelenséget.

Hogy mik ezek? Kattintson, megéri!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét