L. Simon László a jog nemzetközi őrzője – Azerbajdzsánban

A szocializmusban bevett választások hangulatát hozta vissza Ilham Aliyev, aki a szavazatok 86 százalékát szerezte meg a szerdai azerbajdzsáni elnökválasztáson. Arra, hogy minden rendben menjen magyar résztvevők is árgus szemmel figyeltek.

Cserébe azeriek is figyeltek nálunk?

Ilyen Azerbajdzsánban, Orbán kedvenc országában, van legközelebb

A Kereszténydemokrata Internacionálé küldötteként két fideszes parlamenti képviselő, Bartos Mónika és L. Simon László is felügyelte a voksolás tisztaságát.  Aliyev ötéves ciklusa ősszel járt volna le, de előrébb hozatta a választást, és az új mandátuma már hét évre szól. Volt hét másik elnökjelölt is, de a valódi ellenzékiek bojkottálták a szavazást a másként gondolkodók elnyomása és a várható választási csalás miatt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet csütörtökön közölte, hogy

az azerbajdzsáni választás olyan törvények szerint zajlott, amelyek csorbítják a valódi demokratikus választás előfeltételét jelentő alapvető jogokat és szabadságokat, a pluralizmus hiányában pedig a választás nem volt szabad.

L. Simon László  nem tapasztalta

A magyar “felügyelő” szemét nem szúrta semmi, ő a hazai viszonyokhoz szokott. Azt mondta,

nem tapasztaltak szabálysértéseket a lebonyolításban, a szavazás titkos volt, senkit nem akadályoztak a részvételben, és senkit nem kényszerítettek semmire. A szavazatok szétválogatásakor szemmel látható volt, hogy Aliyev kapta a szavazatok nagy többségét.

Miután megsaccolt “szemre” az eredményt, még hozzátette:

a feladatuk a szavazás szabályszerűségének ellenőrzése volt, az azeri demokrácia általános állapotáról egy nap alatt nem lehet véleményt alkotni, és nem is ezzel bízták meg őket.

Viorel Riceard Badea, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése küldöttségének elnöke úgy foglalt állást, hogy

olyan politikai környezetben, ahol lejáratták a demokratikus eszméket, és fittyet hánynak a jogállamiságra, lehetetlen igazságos és szabad választást tartani.

A megfigyelők komoly szabálytalanságokat róttak fel, jórészt a szándékos hamisítások és a szükséges eljárások nyilvánvaló semmibevétele miatt.

(forrás: 444.hu)

Lendvai Ildikó: Orbán csak kereste, nem hullott-e az azeri zsebekből egy kis aprópénz a földre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük