Lendvai Ildikó: Orbán csak kereste, nem hullott-e az azeri zsebekből egy kis aprópénz a földre.

A vitriolos tolláról ismert politikus  Lendvai Ildikó most sem fogta vissza magát. Közösségi oldalán Orbán tornamutatványáról írta le véleményét, ami 10 pontosra sikeredett. A teljes sajtót bejárta az a fotó, amelyen a miniszterelnök egy nemzetközi találkozón derékszögben meghajolva járul az azeri elnök-diktátor elé.

Lendvai Ildikó: Orbán csak kereste, nem hullott-e az azeri zsebekből valami
Illusztráció. YouTube

“Egyenes derékkal jöttem”…..?

Én nem értem, mit kell ezen annyira szörnyülködni. Szerintem csak kereste, nem hullott-e az azeri zsebekből egy kis aprópénz a földre – írja Lendvai. Különben is: ez az országnak legalább ingyen van, a blamát meg már megszoktuk. Annál költségesebbek a keleti nyitás egyéb elemei, kezdve a paksi orosz hitellel, folytatva most egy monstre hitellel Kínából, az ő áruikat szállító Belgrád-Budapest vasúti pályaszakasz felújítására. Sajnos a déli nyitás már befuccsolt (sorra csukják be a kereskedőházakat). Maradt a keleti, amelyből akár hasznos gazdasági kapcsolatok is származhattak volna, de egyelőre csak veszélyeket és adósságterheket kaptunk.. 


A politikai cél nyilvánvaló:

megmutatni, hogy megvagyunk mi az EU nélkül is. Dől majd a pénzeső olyan helyről is, ahonnan nem kellemetlenkednek a korrupciót és a demokrácia csorbáit firtató kérdésekkel Hát nem dőlt… A kínaiak mosolyogtak, hosszan rázogatták a magyar partnerek kezét, de a pénzükre vigyáztak..


Na de most! Itt a világ üzlete!

Annyiban tényleg egyedülálló, hogy senki más rajtunk kívül így meg nem kötötte volna -állítja Lendvai Ildikó. Felvesszük a rengeteg kínai hitelt, fizetjük kamatostul 20 évig, az építkezésben többségben kínai munkavállalók dolgoznak, és a síneken jórészt kínai áru, kínai haszonnal jut tovább Európába. Persze leesik néhány morzsa magyar beszállítóknak is. Majd csak lesz kőbánya, (én biztos tudok egyet: Orbán-papáét), ahonnan a töltésekhez lehet vinni az anyagot, lesznek kisebb munkák, amelybe bekapcsolódhatnak magyar vasútépítő cégek is. Annyira jó, hogy Mészáros Lőrinc is foglalkozik vasút-felújítással!

Pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök lázasan próbált magyarázatot adni arra, miért jó ez nekünk. Spirituális magasságokig jutott: a magyarokat és a kínaiakat

„rejtélyes, régről jövő együttműködés”

köti össze, mert mi is keletről jöttünk. Rejtély, az tényleg van, t.i. ő maga vallotta be: az „másodlagos, hogyan térül meg” az üzlet. Legyen elég a siker, hogy éppen mi adhatunk helyet egy ilyen fontos útvonalnak. Ebben van valami.

Egyrészt a kínai vonatkísérők a mi restinkben veszik majd a szalámis zsemlét, ami fellendíti a gazdaságot. Másrészt mi integethetünk a sínek mellett, ami tágítja a látókörünket. És még derékszögben sem kell hajlonganunk, mert úgy nehéz integetni.

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük