Kerítésen innenKiemelt hírek

Lakat kerül az Antall József tudásközpontra – Megszégyenül az egykori miniszterelnök fia és a vezetést átszövő családja

antall

Alighanem célegyenesbe ért a botrány, amely az Antall Péter és szűk családja által hitbizományként vezetett AJTK körül csapkod hónapok óta. A fő probléma -ahogy azt mi is megírtuk- a vezetés parttalan urizálása, méghozzá közpénzből.

A hír

Legkésőbb január elsejével bezár az Antall József Tudásközpont (AJTK) és elbocsájtják a munkatársakat

– értesült több forrásból a Népszava. A „legkésőbb” kifejezést azért használtuk, mert volt olyan forrásunk is, aki szerint ez már november 1- gyel megtörténik – írták, majd az AJTL nekik írt közleményének  ismertetésével folytatják: „sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánják” az információinkat, egyébként pedig korábban jelezték, hogy mivel a kormány megvonta tőlük az állami támogatást, 2022-től biztosan „átszervezik a tevékenységüket” és „átstrukturálják az alapítványt”

A hattyúdal

A 2021-re tervezett programjaikat ugyanakkor még biztosan megtartják. Az AJTK honlapja szerint idén már csak egy ilyen van, október 26.-án „Zöld cselekvési terv és fejlesztési politika: európai és kínai perspektívák” címmel szerveznek konferenciát. Gyakornoknak ugyanakkor már nem lehet jelentkezni a honlap szerint a központhoz, és aki a korábban futó ösztöndíjprogramra szeretne regisztrálni, az is „a keresett oldal nem található” üzenettel szembesülhet.

Kétkézzel a pénzt

Az AJTK bukását a pazarló és a törvényesség határait feszegető működés, az ezzel kapcsolatos botrányok és végül az állami támogatások megszüntetéséről szóló kormánydöntés okozta, ez utóbbit szeptember 29.-én jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott az RTL Klub kérdésére, hogy bár

„a gazdálkodásuk a törvényi kritériumoknak megfelelt, ugyanakkor nem indokolható kifizetéseket is tartalmazott, köztük olyanokat, amelyek a jó erkölccsel nem egyeztethetők össze”.

Utóbbit a Direkt 36 oknyomozó portál tárta fel részletesen. Mint kiderült, az Antall József szellemi örökségét gondozni hivatott műhely működésében 82.8 millió forintot fordítottak csak a néhai miniszterelnök fia, a tudásközpontot vezető Antall Péter személyi juttatásaira.

„Belső dokumentumok, pénzügyi beszámolók és az alapítvány ügyeit közelről ismerő források információi alapján az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

– írta a Direkt 36, felidézve, hogy az állam összesen mintegy ötmilliárd forint közpénzt költött az AJTK-ra.

 

Antall

 

Szólj hozzá!