Lázár János Orbán évértékelője helyett kézilabda meccsre ment Csányi Sándorral

“Például a jogerős bírói ítélet végrehajtásánál húzódhat a jogállamiság határa” – mondta Lázár János a Spirit FM Keljfel Jancsi! című műsorában Fiala Jánosnak a kártérítési perek felfüggesztésére is utalva.

Lázár János kormánykritikája

A kormány számára azonban jogos dilemma, hogy mi a fontosabb: a jogerős ítélet, vagy a társadalmi igazságosság. A volt kancelláriaminiszter szerint kötelessége, hogy kritikát fogalmazzon meg pártjával szemben. Úgy véli ugyanis,

a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek a problémákkal, ahelyett, hogy egy 2022-es vereségen zokognának.

Például a jogerős bírói ítélet végrehajtásánál húzódhat a jogállamiság határa – mondta a kártérítési perek felfüggesztésére utalva Lázár.

Sport, vagy politika?

Bár meghívták, de mégsem volt jelen Lázár János Orbán Viktor múlt vasárnapi évértékelő beszédén, helyette egy kézilabda mérkőzésen vett részt Szegeden. Abban sincs semmi rendkívüli szerinte, hogy csak aznap reggel döntötte el, hogy oda megy, ahol végül Csányi Sándor OTP-vezérrel szorultak. Lázár indította el kancelláriaminiszterként a Kormányinfót, ezzel kapcsolatban elmondta, korábban nem volt arra példa, hogy más is tartotta volna ezt a műfajt. Manapság azonban a miniszterelnök is kiáll Kormányinfózni, igaz, szigorúan csak egyszer egy évben. A politikus szerint

„jó és pozitív dolog”,

hogy időkorlát nélkül válaszol az újságírók kérdéseire.

A konzultációnál a kritika is leblokkol

Az idei nemzeti konzultációval kapcsolatban megjegyezte, hogy ez minden évben van, mert a Fidesz a konzultációkra építve vezeti az országot, és nem hagyja ki a választókat a döntésekből. Kérdésre elárulta, mi a különbség számára a népszavazás és nemzeti konzultáció között: helyesnek tartja azt a demokráciaértelmezést, amely a választópolgárokat megkérdezi és bevonja a hatalomgyakorlásba. Nem gondolja azt sem, hogy ezek manipulatívak lennének, hiszen részben a kormányzati szándékok megerősítését vagy gyengítését szolgálhatja, ráadásul minden esetben szenzitív kérdésekről van szó, mint bevándorlás vagy családvédelem.

Lázár János annak sem tulajdonít nagy jelentőséget, hogy a jelenlegi konzultációban szereplő témák hogyan kerültek a felszínre. Ezek szerinte nem most kezdődtek, még a kormány tagja volt, amikor már szó volt az iskolai szegregációról és a börtönben lévők kártalanításáról is. Bár ezek voltak már napirenden korábban is, szerinte azért kerülhetett ennyire előtérbe, mert most jutott el abba stádiumba a két ügy, hogy tömegesen kell pénzeket kifizetni. Majd hozzátette azt is a volt kancelláriaminiszter, hogy a politika világában

„természetesnek és evidenciának” vehetjük azt, hogy „mindenki a saját szája íze szerint szeretné befolyásolni az embereket”.

Lázár: mindenkinek üzen a gyöngyöspatai-ügy

Ehhez kapcsolódva megjegyezte, hogy egy jogerős bírósági ítélet végrehajtása, vagy nem végrehajtása komoly következményekkel járó dolog. Mindenkinek üzen az, hogy egy kormány végrehajtja-e a bírósági ítéletet vagy sem.

Óriási dilemma ugyanis, hogy melyik a fontosabb érdek, a bírósági ítélet betartása vagy a társadalmi igazságosság elve.

A gyöngyöspatai cigányok szegregációjára kitérve elmondta, hogy az országnak komoly tartaléka van a magyarországi cigányságban, már ami a munkaerőpiacot illeti. Még a jelenleginél is többet kellene foglalkozni ezeknek az embereknek a felzárkóztatásával, az viszont komoly szakmai vita, hogy egy gyereknek a szegregált vagy deszegregált iskola jobb-e,

ő maga a deszegregáció pártján áll.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük