Sorting by

×

Lezuhant egy ismeretlen, orosz gyártmányú katonai gép Zágrábban! – Riasztották a NATO-t és szóltak Orbánnak is – Frissítve!

Csütörtök este 23 óra környékén valamiféle robbanás történt Zágrábban, egy jókora krátert hagyva maga után a földben. Péntek reggelre a horvát újságok szerint kiderült: egy orosz gyártmányú, katonai repülő eszköz zuhant le, mely Magyarország légtere felől érkezett. Egy katonai, pilóta nélküli gép, vagyis egy drón volt az a helyi sajtó szerint.

Személyi sérülés nem történt, járművek rongálódtak meg

A rendőrség szerint a helyieknek nincs okuk idegeskedésre. Közben Andrej Plenković horvát miniszterelnök a horvát tájékoztatás szerint már egyeztetett Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is. Az Index.hr cikke azt írja, a horvát kormány bejelentése szerint minden illetékes szolgálatot azonnal bevontak a vizsgálatba.

a katonai drón keletről nyugat felé, a magyar légtérből lépettbe Horvátország légterébe, 1300 méteres magasságban. A roncsok között két ejtőernyőt is találtak.

(A Blikk megjegyzése: ez kicsit zavarossá teszi az esetet, mert ha pilóta nélküli gépről van szó, minek kellett ejtőernyő, ha pedig volt pilóta rajta, akkor hol van most?)

Kapcsolódó

Frissítés!

Szijjártó Péter péntek délután reagált az ügyre, ezt írta a Facebook-oldalán:

“Az imént beszéltem telefonon Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter kollégámmal a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében. Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt”

– írta Szijjártó Péter. Zoran Milanović horvát elnök péntek délelőtt videóban jelentkezett be, amelyben elmondta:

„Az objektum több mint 40 percig repült Magyarország felett, Horvátországban kevesebb mint hét percig repült, és Jarun térségében zuhant le, szerencsére személyi sérülés nélkül.”

Megerősítette azt az értesülést is, miszerint

a pilóta nélküli katonai gép Ukrajna felől érkezhetett a térségbe. A gép 700 km/órás sebességgel, 1300 méteres magasságban repülhetett át Magyarország felett.

A közösségi médiában több felvétel is terjed a becsapódás helyszínéről, ezeken jól látszódik a lezuhant drón által ütött kráter mérete.

Lezuhant egy ismeretlen, orosz gyártmányú katonai gép Zágrábban! - Riasztották a NATO-t és szóltak Orbánnak is

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.