Ez a napKiemelt hírek

Frissítve! A kormánymédia közölte a „Soros-ügynökök” listáját – halottak is vannak rajta

Soros-bérencek listája

Schmidt Mária lapjában, a kormánypárti Figyelőben két oldalon keresztül listázzák Soros György állítólagos zsoldosait – politikusokat, civileket és újságírókat. Ők azok, akiknek a számát Orbán Viktor miniszterelnök kétezer környékére lőtte be. A listán halottak is vannak…

A valaha nagy presztízsű hetilapban a Spekuláns emberei című cikkben két oldalon listázták azokat a „zsoldosokat” – politikusokat, civileket és újságírókat -, akik szerintük benne vannak „Soros 2000 fős zsoldoshadseregében”.

„Megpróbáltunk utánajárni, pontosan kikről van szó, így átnéztük a milliárdoshoz közvetlenül  vagy akár csak közvetve kötődő, jelentősebb magyarországi szervezetekben dolgozók névsorát – már ahol egyáltalán van ilyen. A teljes feltérképezés bajosan lehetséges, ahogy azt sem lehet bizonyosan megmondani valakiről, hogy tudatában van-e annak, kinek is dolgozik, vagy éppen milyen küldetést teljesít” – panaszkodik a cikk szerzője, Csanády András, hogy milyen nehézségekkel találkozott oknyomozó munkája során. A valóságban persze a szervezetek honlapján megtalálható a dolgozók neve…

A cikk ennyiből áll: dolgozói névsorokat közöl mindenféle válogatás nélkül olyan szervezetekből, akik kapnak valamilyen támogatást Soros valamelyik alapítványából. Ők a szerencsés kiválasztottak, ők számíthatnak egy jó kis vegzálásra:

 • A  CEU oktatói.
 • A Magyar Helsinki Bizottság dolgozói.
 • Az Amnesty International munkatársai.
 • A TASZ munkatársai.
 • A Transparency International dolgozói.
 • Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekekért Alapítvány dolgozói
 • Az Eötvös Károly Intézet alkalmazottai.
 • A Menedék munkatársai.
 • A K-Monitor és a Direkt36 újságírói.
 • Romaversitasosok.
 • Gulyás Márton.

Akiről csak lehet, megjegyzi a cikk, hogy SZDSZ-es volt.

„Chikán Attila közgazdász, az Orbán kormány nagy kritikusa” – írja Csanády. Csak azt nem teszi hozzá. hogy a nagy kritikus Chikán az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is volt. A CEU-s tanárok között ott van több egykori miniszter (Chikán Attila mellett Balázs Péter és Bokros Lajos is), meg a rendszerváltó volt SZDSZ-es Kis János. A cikk szerint Demszky Gábor is Soros embere, hiszen a CEU akkor jött Budapestre, amikor ő volt a főpolgármester. Ugyanígy Magyar Bálint akkori oktatási miniszter is sorosista a lap szerint.

A K-Monitor és a Direkt36 újságíróinak listázása azt jelzi, hogy a Fideszt zavarja a korrupciós ügyek leleplezése.

Halottak is vannak a listán: Ernest Gellner, filozófus, aki már 1995-ben elhunyt, Yehuda Elkana történész, aki 2012-ben halt meg és Tóth István György, az MTA doktora, aki 2005-ben hunyt el. 

A cikk valószínűleg azt készíti elő, hogy a május 7-én összeülő új parlamentben a fideszes többség először a szerinte a migrációt támogató civil szervezetek tevékenységét korlátozó Stop, Soros! törvénycsomagot akarja elfogadni.

(Forrás: Mérce, 24.hu, Index)

A CEU válasza

A Közép-európai Egyetem (CEU) határozottan elítéli az egyetemi oktatók, újságírók és a civil szervezetek munkatársainak a Figyelő hetilapban megjelent listázását – közölte az egyetem közleményben.

A CEU oktatói és kutatói kiváló tudósok, akik tudományos munkásságuk és oktatói kvalitásaik alapján érdemelték ki kinevezésüket – áll a közleményben.

Egy ilyen lista publikálása a közelmúltban lezajlott választási kampány fényében szégyenletes – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. A rektor szerint “ez egy kirívó megfélemlítési kísérlet, amely veszélyes az akadémiai szabadságra, és így a teljes magyar tudományos életre.”

A CEU elfogadhatatlannak tartja, hogy a Soros György által támogatott szervezetek munkatársait „zsoldosnak” nevezzék. Többször hangsúlyoztuk, hogy a CEU vezetése a 21 tagú kuratóriumnak felel, nem alapítójának, Soros Györgynek. A CEU büszke az alapítóira, tudósokra, köztisztviselőkre, polgári gondolkodású vezetőkre, köztük az akkori magyar köztársasági elnökre, Göncz Árpádra, Vaclav Havel cseh elnökre, és a lengyel történészre és külügyminiszterre, Bronislaw Geremekre. A CEU büszke közös álmukra egy olyan egyetemről, amely a jövő vezetőit oktatja a kritikus gondolkodás, a nyílt vita és a tudományos megközelítés alapelvei szerint – olvasható a közleményben.

A CEU elítéli továbbá a civil szervezetek megfélemlítésére tett kísérletet. Ezek a szervezetek egy demokráciában rendkívül fontos szerepet töltenek be: a társadalmi jelenségek vizsgálatával, ismertetésével és képviseletével, valamint a megoldási javaslatok szorgalmazásával a közjót szolgálják.

Az ilyen jellegű támadások ellenére a CEU elkötelezett amellett, hogy Budapesten maradjon – szögezik le. A CEU továbbá keresi a megoldást a magyar kormány és New York állam között létrejött megállapodástervezet alapján. A CEU felszólítja a miniszterelnököt, hogy további késlekedés nélkül írja alá ezt a megállapodást, és ezzel biztosítsa az akadémiai szabadság és a tudományos kutatások fejlődéséhez elengedhetetlen környezetet Magyarországon.

(Forrás: napi.hu)

Az Amnesty válaszolt a listázó Figyelőnek: nem ijednek meg

Új szintre jutott a civilek zaklatása a kormánypropagandista médiában: név szerint pellengérezték ki azokat, akik a Soros-bérencnek kikiáltott szervezeteknél dolgoznak. Az Amnesty International közleményben reagált.

Kommunista tempó, amit Schmidt Mária Figyelője csinált, nem is vesztegetünk rá több szót. (Megkérdezték a szintén Figyelő-érdekelt Ungárt, mit szól ehhez, orbáni választ adott.)

A spekuláns emberei című cikkben név szerint szerepel az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, a CEU és még néhány magyar civil szervezet munkatársa. Az AI a közleménye szerint „Nagyon szeretném azt mondani, hogy meglep a dolog és felháborodtam. De ehelyett inkább csak szomorúságot és méla undort érzek” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Minden reggel úgy kelünk fel, hogy azt várjuk, ma vajon milyen aljas hazugságot ír rólunk a kormánymédia. A mai lista egy újabb kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a civil szervezeteknél dolgozókat és azok tagjait, támogatóit. Van egy rossz hírünk: nem félünk, és bármivel is próbálkoznak, nem fogunk meghátrálni. Tovább folytatjuk a munkánkat, és képviselni fogjuk azokat az értékeket, amelyeket a magyar kormány már rég elfelejtett.

Ezek a szervezetek emberek tízezreinek nyújtottak és nyújtanak segítséget és képviseletet. Ha a civileket támadja a kormány, azzal őket, az ő igényeiket is semmibe veszi. Ha a kormány eléri a célját, és nem lesznek civil szervezetek, jellemzően sérülékeny, kiszolgáltatott emberek maradnak segítség és támasz nélkül. Ez a történet nem a megtámadott szervezetekről, hanem végső soron mindannyiunkról, mindannyiunk életéről szól, ezért mindenkinek fel kell emelnie a szavát, nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek minket.

(Forrás: HVG)

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Figyelő Soros-listájáról

A sajtót finanszírozni – Soros György, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna vagy akár Habony Árpád részéről – egyelőre nem ütközik törvénybe.

A közpénzekből élő, nem auditált olvasottságú kormánysajtóban ellenzéki újságírókat listázni: méltatlan és etikátlan.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A finanszírozásért politikai ellenszolgáltatásokat kérni, finanszírozóként a tartalmat befolyásolni, az újságírói és a szerkesztői szabadságot megsérteni vagy arról lemondani: törvénytelen.

About Author

Szólj hozzá!