Az LMP már évek óta agonizált, amikor tavaly az országgyűlési választások közben elhalálozott. Aki egy kicsit is figyelte a párt történetét, azt nem érhette váratlanul az elhúzódó agóniát követő halál.

Ne finomkodjunk!

Az LMP már eleve bűnben született, nem véletlen a distinkció, mert, hogy miként fogant, arról fogalmunk sincs, de az tény, hogy alig egy évvel alakulásuk után, a 2010-es választásokon, amikor elterjedt, hogy itt az “új SZDSZ”, nem kérték ki maguknak, hanem végigsunnyogták, legalábbis ez ügyben, a kampányt, sőt utána is kussoltak a témáról, pedig még a kávénénikék is erről trécseltek délutániként a sütizőasztalok mellet.

Persze, hogy bejutottak a parlamentbe,

ott azután kibontakoztak és nem sokak örültek annak, amit láttak, ez a párt ugyanis, úgy akart zöld párt lenni, hogy közben szinte minden megszólalásuk csak és kizárólag önmagukról szólt.

Nem véletlen, hogy az addigi szövetséges – a Humanista párt – a 2010 választás előtt otthagyta a már akkor is identitászavarral küszködő LMP-t.

Várady Tibor, a Humanista Párt elnöke szerint a szakítás oka:

„Volt egy belső ok, amiért nem folytattuk, az, hogy újjászervezzük a Humanista Pártot. A másik, hogy azt látjuk, hogy az LMP egyre inkább egy mainstreamebb vonalat képvisel, amiben a rendszerkritika csak egy vissza-visszatérő fűszer. Időről időre mondanak szimpatikus dolgokat, de az alapvető irány nem ez. Ehhez nem tudtunk csatlakozni.”

A tisztázatlan identitásuknak köszönhetően elég gyorsan elérte őket a pártszakadás réme, ugyanis kongresszusuk hosszas vita után elutasította a 2012-ben Millából alakult “Együtt 2014” felhívását a csatlakozásra. Schiffer András alapító-pártelnök ellenezte az együttműködést, a Jávor Benedek, Karácsony Gergely, és Szabó Tímea körül kikristályosodott csoport viszont támogatta, majd amikor kisebbségbe kerültek, kiváltak és követőikkel megalapították a Párbeszéd Magyarországért pártot.

Hamvába holt kísérlet: LMP a neved

Az eltelt évek és különösen az elmúlt vasárnapi Európai Parlamenti választás azonban bebizonyította, hogy ami közösen nem sikerült, azt külön-külön sem tudták képviselni, talán éppen azért, mert a zavaros ideológia egy idő után nem lehet vonzó egyetlen követőnek sem.

A PM teljesítményét most hagyjuk, hiszen ott eldönthetetlen, hogy a “közös listához” és annak eredménytelenségéhez mennyiben járultak hozzá, ám az LMP vegytisztán bukott.

A párt, amelyik már az elmúlt évi választások közben saját magát kényszerítette koporsóba, most mégis kiszállt sírjából és végigkísértett egy újabb választási kampányt. Végeredmény: alig 2%, ennél még a “kutya párt” is jobban szerepelt.

Akár biztatónak is nevezhetnénk,

hogy ezek után “tokától bokáig” az egész vezetőség lemondott, hiszen ez előre vetíthetné a megújulás lehetőségét. Olyan pletykák keringnek azonban, amik – ha igazak – nem a megújulás felé mutatnak. Állítólag a két lehetséges új férfi pártelnök név: a már többszörösen lejárt lemez Vágó Gábor, vagy az eddig minden vezetést készségesen kiszolgáló Kalász-Nagy Máté, aki amióta csak az ég zeng, azaz 2017 óta a párt szóvivője, így ő próbálta eladni az egymást sűrűn váltogató valamennyi elnök tév- és rögeszméit.

Többek között ezt írta magáról Kalász-Nagy, az alig 32 éves politikus indulásakor a tavalyi országgyűlési választáson:

 “Hosszú évek kitartó munkája után egyre erősebben fogalmazódott meg bennem, hogy én is képviselő akarok lenni. A háttérből kilépni a porondra!”

Akkor nem sikerült, esetleg most?

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét