LMP: máig tisztázatlan a CEU jövője

Ungár Péter országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: már több mint egy hónapja járt egy háromtagú delegáció az egyesült államokbeli New York államban, hogy megvizsgálja, van-e ott kampusza és valós oktatási tevékenysége az egyetemnek. Azonban a külgazdasági és külügyminiszter máig nem hozott döntést erről.

Hazudott a kormány

Az LMP ezért a delegáció egyik tagjához, Kumin Ferenc főkonzulhoz fordul információért a látogatásról, és közérdekű adatigénylést küld a külügyi tárcához.

Ungár Péter hazugságnak nevezte a kormányzat korábbi állítását, miszerint a CEU akkreditációja a többi európai országban sem lenne megengedett. Kijelentette: ha az Egyesült Államokban is oktat az egyetem, akkor Magyarország köteles a kettős akkreditációs szerződést megkötni.

Kijelentette: a nemzeti érdeket szolgálja, ha ez az egyetem Magyarországon marad.

Kilenc fegyelmi ügy

A politikus kérdést kapott arról, hogy a párt fegyelmi testülete első fokon két évre eltiltotta pártpozícióktól Hadházy Ákos korábbi társelnököt, Sallai R. Benedek eddigi elnökségi titkárt pedig kizárta a pártból. Ungár Péter közölte: a fegyelmi testület független grémium, döntésük indoklását nem ismeri, azt csak az érintettekkel osztják meg.

Hozzátette ugyanakkor: Sallai R. Benedek ellen fizikai erőszakkal való fenyegetés miatt folyt eljárás, a párt pedig elfogadhatatlannak tartja a konfliktuskezelés ezen módját.

Közölte még: összesen kilenc eljárás zajlott, ezek első fokon minden esetben lezárultak, ám azok ellen lehetőség van fellebbezésre. A fegyelmi ügyek várhatóan két héten belül záródhatnak le.

Másodfokon az etikai bizottsághoz fordulhatnak az érintettek. Ezen bizottság a hétvégi tisztújító kongresszuson az összes többi pozícióval és testülettel együtt megújul – tette hozzá. Az etikai bizottság jelenlegi vezetője, Moldován László újra jelentkezett a posztra, mintegy féltucatnyi másik jelölt mellett.

Az új vezetőség új irányt szab a pártnak

A kongresszusról azt is elmondta: egységes új vezetést választanak, amely új irányt szab majd a pártnak. „A párt politikusainak azt a döntést kell meghozniuk, hogy ennek alávetik-e magukat, vagy nem velünk folytatják a politikát tovább” – jelentette ki. Lassan lejár annak az ideje, hogy a közvéleményt a belső vitáikkal terheljék – magyarázta szavait.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük