Magyar állampolgár lett Trump és Erdogan vitájának alanya: Andrew Brunson tiszteletes

Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség.

A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen.

Az állampolgári eskü szövege:

„Én … esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem.

A Magyar Köztársaságnak hű állampolgára leszek.

Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom.

Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom.

Isten engem úgy segéljen.”

Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész

feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között.

Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget.
A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott.

A világ akkor ismerte meg a nevét, amikor 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően letartóztatták. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államoknak kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát.

2017-ben a török államfő azt javasolta,

hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai-török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal elérte, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük