Sorting by

×

Magyar György: nem lehet “tandemben” indulni, (…) az olyan lenne, mintha meccs közben arról döntenénk, hogy kézzel is rúghatunk gólt”

Döntenie kell az Országos Előválasztási Bizottságnak (OEVB) arról, hogy pontosan kiknek a neve és milyen formában szerepeljen a szavazólapon az ellenzéki előválasztás második fordulójában – az idő sürget, a szavazólapokat sürgősen el kell küldeni a nyomdának. Tandem, vagy nem tandem….

Párban….

A hat párt delegáltjaiból álló OEVB-nak amiatt kell ezzel a nem tervezett kérdéssel foglalkoznia, hogy az első fordulóban Dobrev Klára mögött másodikként Karácsony Gergely és a harmadikként befutó Márki-Zay Péter nem tudtak egyességre jutni arról, hogy a második fordulóban ki lépjen vissza és kinek a javára.

A patthelyzetet Karácsony azzal javasolta feloldani, hogy bejelentette:

úgy fognak indulni, mint egy szövetség két egyenrangú fele, és kezdeményezni fogják az Országos Előválasztási Bizottságnál, hogy a nevük ne egymás alatt, hanem egymás mellett szerepeljen a szavazólapokon.

A hat párt által meghozott szabályok ezt nem teszik lehetővé,

azok úgy fogalmaznak, hogy a három – az első fordulóban legalább 15 százalékot elért – jelölt kerül fel egymás alá a szavazólapra, és mindenkire külön-külön lehet voksolni. Ezt a forgatókönyvet “fúrná meg” Karácsony javaslata, hogy kettejük szövetségére lehessen szavazni Dobrevvel szemben. Az ötletet élesen kritizálta Dobrev Klára, mondván:

“A politikában el kell dönteni, ki vezet és kié a másodvonal”.

A javaslat nem aratott sikert a választások lebonyolítását is segítő és az egész folyamat civil kontrollját megtestesítő Civil Választási Bizottság (CVB) elnökénél sem.

“Nincs tandem”

– jelentette ki a Márki-Zay-Karácsony szavazólapi kettős feltüntetésének vitájáról a hvg.hu kérdésére Magyar György ügyvéd, a CVB elnöke. Úgy fogalmazott:

Játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon.”

Ha ugyanis mindketten egyszerre lennének rajta egymás mellett,

“azzal nem csak az eredeti, hatpárti megállapodás alapján írt szabályokat rúgnák fel, de ez az előválasztás és a választók megcsúfolása is lenne”

– mondta.

Természetesen egymás között bármiben megállapodhatnak, de a szabályokat nem írhatják át

– tette hozzá.

…kézzel gólt rúgni?….

A CVB elnöke szerint egy ilyen döntéshez a hat párt egyöntetű döntése szükséges, ami szerinte nem várható,

“de, ha mégis átnyomják, azt mi civilek nem hagyjuk, akkor inkább felállunk, ehhez nem adom a nevemet!”

– tette egyértelművé, hogy szerinte elfogadhatatlan lenne egy ilyen megoldás. Úgy véli, ez olyan,

“mintha meccs közben arról döntenénk, hogy kézzel is rúghatunk gólt. Visszalépés van, mellé-lépés nincs!”

Kapcsolódó

Forrás

 

Magyar György: nem lehet "tandemben" indulni, a szabályokat átírni, és a választókat ezzel megcsúfolni!

átver

6 hozzászólás

 • 2021.10.05 - 11:53
  Közvetlen hivatkozás

  Teljesen igaza van. Vagy visszalép valamelyik fiú, vagy mindketten indulnak, és kész. A FIDESZ úgyis gyakran változtatgatja menet közben a szabályokat, még az Alaptörvényét is, ne kövessük már mi is a rossz példát!

  Válasz
 • 2021.10.05 - 12:08
  Közvetlen hivatkozás

  A CVB erősen és már-már gyanúra okot adó, értehetetlen módon késlekedett, mert ezt az álláspontjukat már a két renitens első visszás megnyilvánulására egyértelműen és határozottan nyilvánvalóvá kellett volna tenniük!!!
  Ugyanis a közös megállapodáshoz való ragaszkodás egyáltalán nem zárja ki a háttéralkukat, sőt a közös kampányolást sem! Ahol azt is tudatosíthatják a választóikkal, hogy annak alapján ki lép vissza a másik javára, azaz kire voksoljanak a szavazólapon, amennyiben nem Dobrev Klárát tartják a legalkalmasabbnak!

  Induljanak tehát mindketten, merthogy a megállapodás az élen végző három 2. fordulóbeli megmérettetését deklarálta, méghozzá mérlegelést érdemlőn a választók számára!!!
  Azaz: a népfelség elvét tiszteletben tartva bízzák a választói akaratra a döntést és a karrierjük alakulását, mert eleve hiteltelen az, aki a megnyomorított demokráciánk rehabilitálására antidemokratikus eszközökkel akar magának előnyt/elsőséget szerezni!!!

  Amennyiben ez a két gátlástalan kalandor mégis nemtelen módon “győzne” a 2. fordulóban – úgy vélem: sokakkal egyetemben – a családom nem él majd a ’22-es “választás” lehetőségével, mert az a nap/aktus nem a demokrácia triumfálása/ünnepe, hanem annak megcsúfolása lenne!!!

  Válasz
  • 2021.10.05 - 13:27
   Közvetlen hivatkozás

   mert ha nem úgy lesz, már nem is gáz a fidesz? sztem minden áron le kell győzni őket, még ha maga a sátán is jön utánuk! az sem lesz rosszabb!

   Válasz
 • 2021.10.05 - 12:44
  Közvetlen hivatkozás

  Van megoldás:Gyorsan összeházasodni,csak nehogy azon veszekedjenek,hogy a nevük Karácsony-Márki vagy Márki-Karácsony legyen.(Tudom hogy azonos neműek nem házasodhatnak,de Orbán a szükséghelyzetre tekintettel egy azonnali engedélyt megadna)

  Válasz
 • 2021.10.05 - 19:31
  Közvetlen hivatkozás

  Mindenre van megoldás. Ha ketten egyként akarnak indulni, tegyék de a kettőjükre adott szavazatokat meg kell felezni és egyenlő arányba elosztani kettőjük között.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.