Sorting by

×

Magyar zsidó szervezetek izmozásában igyekszik rendet tenni (illetéktelnül?) az izraeli rabbinátus

Zsidó körökben közismert a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a hozzátartozó körök, valamint a Egyesült Izraelita Hitközség, (EMIH) amit Köves Slomó rabbi vezet harca a zsidóság és azok szervezeteinek elsőszámú vezetője cím és a nekik járó állami támogatások nagyobb részének megszerzéséért.

Minden a pénzről szól?

Alig néhány napja röppent fel a hír, hogy a Köves Slomó vezette EMIH és a vele futó MAOIH ortodox hitközség feljelentette a MAZSIHISz-t és rajta keresztül átvitt értelemben a magyar államot(!), méghozzá az izraeli legfelsőbb vallási bíróságon, a rabbinátusnál, mert szerintük nem megfelelő arányban osztja fel a legnagyobb állami egyháznak nyújtott támogatást, az örökjáradékot.

Az úgynevezett állami örökjáradék, vagyis a zsidó közösség ’45 után államosított, s ’89 után vissza nem kért/adott ingatlanai után fizetett állami juttatás. Ez a szerződéskor (1996) megállapított érték öt százaléka, évente fizetendő, értéke jelenleg mintegy 1.5 milliárd forint.(szombat.org)

Tény tehát, hogy nem fillérekről folyik évek óta a vita. Informátorunk szerint Köves Slomó, aki közismerten bensőséges viszonyt ápol a kormányfővel, már 2010 -a második Orbán kormány megalakulása- óta üti a vasat, hogy milyen alapon kerül a teljes összeg a MAZSIHISZ-hez, ahol aztán kényükre-kedvükre osztják fel, természetesen a legnagyobb részt maguknak tarják meg.

 

zsidó

 

Kövesék szintet léptek

Úgy látszik, Köves rabbi már valamennyi  befolyását latba vetette, minden követ megmozgatott  minden különösebb eredmény nélkül, ezért úgy döntött, hogy a vele szorosan  együttműködő ortodox szervezettel együtt nemzetközi színtérre viszi az ügyet. Igy kerülhetett képbe a zsidóság legtekintélyesebb vallási bírósága: a jeruzsálemi rabbinátus.

Két ortodox ernyőcsoport – a Chabad-Lubavitch mozgalomhoz tartozó EMIH és a MAOIH – azért a rabbinátusnál perelte be a Mazsihisz-t, mert a halacha, a zsidó ortodox törvény előírja, hogy a közöttük keletkezett vitákat más zsidók tárgyalják meg. A fellebbezők „hivatalos vádlottként” beperelték az összes magyar izraelita csoportot finanszírozó magyar kormányt is.

A jeruzsálemi baróság szokatlan gyorsasággal adta ki első döntését, méghozzá Magyarország kormánya ellen, amelyben elrendelte a magyar zsidó csoportok viszálykodásának idejére finanszírozásuk befagyasztását az izraeli bíróság végső döntéséig.

Gulyás Gergely is megszólalt az ügyben

Gulyás Gergely: a kormány eddig sem vett részt egyházak, vallási szervezetek vitájában, és ezt követően sem fog. Az ítéletek elismerésére vonatkozó nemzetközi szabályok pedig ismertek, a kormány azoknak megfelelően fog eljárni – mondtaa miniszter, meglehetősen semmitmondó megúszós típusú  kérdésre adott válaszában.

Hasonló, más ország világi ügyeibe, a kormány és egyes szervezetek vitáiba ily módon beavatkozni akaró döntés, még soha sem született ezen a bíróságon.

Kapcsolódó

 

zsidó

 

átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.