Márki-Zay Péter: azt látom, hogy a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól - Városi Kurír

Sorting by

×

Márki-Zay Péter: azt látom, hogy a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól

Békés, de radikális változás kell, nincs értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kormányfő-jelöltje a Nészavában. A nagy interjút  Kósa András, és  Zoltai Ákos készítette. 

Hirdetés

Több az esély mint 2018-ban

Az újságírók azonnal az egyik legizgalmasabb kéréssel indítanak:

Korábban azt mondta, hogy nem fogadna magára az előválasztáson. Hogy lehet így nekifutni egy versenynek?

Én 2018-ban úgy nyertem a hódmezővásárhelyi polgármester választáson a fideszes jelölttel szemben, hogy nulla százalék esélyt adtam magamnak. Most ennél sokkal jobbak a kilátásaim, hogy miniszterelnök-jelölt legyek.

Mit mond majd azoknak a választóinak, akik polgármesterként számítanának önre legalább 2024-ig?

Lázár János ezt folyamatosan megteszi helyettem, mert három éve azzal vádol, hogy valójában az országos politikával foglalkozok és elhanyagolom a várost, miközben ez persze nem igaz. Sőt, három év alatt olyan eredményeket értünk el, amilyenek egyetlen elődöm sem. Sajnos az is közismert, hogy amíg az ország nem lesz szabad, Hódmezővásárhely sem lehet szabad.

Siker, vagy kudarc a Mindenki Magyarországa Mozgalom?

A Márki Zay hátterét jelentő MMM-ről tökéletesen más a véleménye a kérdezőknek, mint a kérdezettnek:

Mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) viszont nem tudott meghatározó szereplő lenni a politikában. Ez nem az ön kudarca?

Már a kudarc minősítést is vitatnám, az MMM-nek legalább három óriási sikerét látom: az önkormányzati választásokra nagyon sok helyen létrejött az összellenzéki egység. Ez volt az MMM fő célja.

Másrészt nem hiszem, hogy a pártoknak több önálló polgármesterük lett, mint az MMM-nek. De persze így is sokkal több helyen nyerhettünk volna 2019-ben, ha a pártok hallgatnak ránk. Csak egy példa: ha a helyi pártvezetők betartják a kertemben megkötött megállapodást, Debrecenben tíz egyéni körzetben nyerhettünk volna, így viszont mindenhol veszítettük. A harmadik sikerünk, hogy mi kezdtük el először szorgalmazni az előválasztást mind a 106 egyéni körzetben, ez is megvalósul, ha nem is teljesen úgy, ahogy szerettük volna.

Az előválasztásról

Most garantálható, hogy az ellenzéki pártok a megállapodásnak megfelelően bonyolítják le az előválasztást?

Sajnos nem. Azt látom, a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól egy csomó helyen és a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt. Nagyon határozottan kértem, hogy legyen két forduló, de a hat párt ezt elutasította. Pedig ebben óriási a kockázat: Szombathelyen például majd 33 százalékkal egy fordulóban megválaszthatják a DK-s Czeglédy Csabát, aki viszont támadhatósága és 43 százalékos elutasítottsága okán elbukhat a Fidesszel szemben. De láthatóan a DK-t az sem zavarja, ha ez így lesz.

A pártok egyre több helyen állapodnak meg egymás jelöltjeinek támogatásáról.

Abszurd helyzetek vannak: Komáromban a Kossuth-körös, DK-s Nemes Andrea összellenzéki polgármesterjelölt volt 2019-ben, most viszont egy Jobbikkal kötött megállapodás miatt a DK kihátrált a saját, nagyon is esélyes jelöltje mögül. De sorolhatnék fordított példákat a Jobbikból is, vagy a többi pártból. A Jobbik-DK nem egy természetes szövetség. Ez a füstös szobák világa. Mit gondol egy Jobbik szavazó, ha azt mondják neki, támogassa a DK-t? A korrupció elleni harcot hirdető Jobbik beállhat-e Zuglóban Tóth Csaba mögé? Egy momentumos polgármester felesége elindulhat-e valahol jelöltként? Nem túl belterjes ez?

Márki-Zay: Békés, de radikális változás kell

2018-ban az október 23.-i tüntetés előtt azt mondta, 62 éve nem volt forradalom Magyarországon, de lehet, hogy a következőre nem kell ennyit várni. Fenntartja?

A „lehet” egy megengedő kifejezés, miért ne tartanám fent? Egy Orbán Viktorhoz korábban viszonylag közel álló ismerősöm mondta, hogy ha a miniszterelnök azt látja, elveszítheti a választást, akkor nem lesz itt semmilyen választás. Számomra egyébként nyilvánvaló, úgy nincs értelme az ellenzéknek nyernie, ha közben hivatalban marad Polt Péter legfőbb ügyész, a tisztán fideszesekből álló Médiatanács, továbbra sem szólhat a Klubrádió, és még sorolhatnám.

A békés átmenet esélyét nem látja?

Békés, de radikális változás kell. Semmi értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat. Ilyen értelemben egy vértelen forradalom sem zárható ki. Abban az értelemben, ahogy például Belgrádban volt. Lehet, hogy néhány százezer embernek ki kell menni az utcára.

Ehhez képest azzal büszkélkedik helyben, hogy a fideszes vezetésű városháza 13 vezetőjéből tíz megtarthatta a hivatalát. Pontosabban azzal, hogy tizenháromból tízen már elődeim alatt is itt dolgoztak. Volt, aki előbbre lépett, mert szakmailag alkalmas volt rá.

Nem a fideszesekkel van bajunk, hanem a bűnözőkkel. Budapesten az önkormányzati választás után kitakarították a fideszeseket, de meghagyták a tolvajokat, mi itt Hódmezővásárhelyen kitakarítottuk a tolvajokat, de megtartottuk a szakmailag jó fideszeseket. Ezen ők lepődtek meg a legjobban.

Az látszik, hogy finoman szólva is vannak véleménykülönbségek ön és az ellenzéki pártok között. Ilyen előzmények után, hogy nézne ki egy Márki-Zay-kormány?

Szakértői kormányra van szüksége Magyarországnak, amely egy pártok által, konszenzussal elfogadott programot hajt végre. Négy év alatt vissza kell vezetnünk az országot Európába. Azt a modellt kell követnünk, amelyet Észtország, vagy Szlovákia képvisel.

Egy szakértői kormány ritkán népszerű, ha kitölti a mandátumát, kényelmesen visszatérhet a NER.

Márki-Zay Péter kérdésre adott válaszát és, hogy mit gondol többek között a Fidesz által megvett ellenzéki polgármesterekről olvassa el az eredeti cikkben a Népszaván.

Kapcsolódó

 

márki-zay

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.