Kerítésen innenKiemelt hírek

Matolcsy látomása: megszűnhet az Európai Parlament!

Jó, jobb, Matolcsy!

Matolcsy György két út áll az Európai Unió előtt, de mindegy melyiket választja, mert mindkettő a megszűnéséhez vezet. Azt nem részletezte, hogy Magyarország addigra azt tervezi, hogy kilép a közösségből, vagy látomása szerint együtt bukunk.

A jegybankelnök szerint 2030 körül az Európai Unió

elindul egy laza kereskedelmi integrációvá válás útján, egy belső reformfolyamat, vagy egy belső politikai-pénzügyi robbanás következtében. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzet internetes oldalán hétfőn megjelent írásában kifejti: Amerika hegemón szerepének kialakulásával, tehát 1989-1991 után, az EU előtt két jövőkép lebeg:

  • Feladja nagyhatalmi törekvéseit, azonosítja Amerika nagystratégiájának Európára vonatkozó részeit, majd ezekre megvalósítható, hatékony és együttes válaszokat talál,
  • avagy elszenvedi a 2020-as évek amerikai stratégiai döntéseinek következményeit, ahogy eddig is tette.

Mindkét út azonos végpont felé vezet…

A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy

  • az első esetben az erős pontokra összpontosíthat az EU és újból a Nyugat egyik innovációs, kreatív, kutatás-fejlesztési és kulturális központja lehet. Teljes reformot hajt végre, ami érinti a belső döntéshozatalt és alapvetően megváltoztatja az eurót létrehozó Maastricht-i Szerződést is.
  • A másodikban egyre több területen kísérli meg a központosítást, erőlteti az eddig kiépített, de nem működő megoldásokat, egyre több ellentétet teremtve a tagállamok között, amelyek végül szétfeszítik az EU kereteit, miközben az EU mindhárom szintjén – tagállam, EU, eurózóna – eladósodik, és végleg lemarad az USA, az Angolszász Szövetség (Five Eyes) és Ázsia versenyképessége mögött – tette hozzá.

Mindkét út azonos végpont felé vezet, megszűnhet a közös parlament, véget érhet a lopakodó jogi központosítás és újból a szuverén nemzetállamok kezébe kerülhet egy sor, korábban központosított hatáskör.

Több párhuzamos pénzrendszer jöhet létre, önálló jegybanki pénzpolitikákkal

Így már lehetővé válik az újabb bővítés és megteremthető a szolgáltatások közös piaca, amit az euró helyett kellett volna megépíteni az elmúlt két évtizedben

– írta az MNB elnöke.

Kapcsolódó

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

 

Matolcsy látomása: megszűnhet az Európai Parlament!

Comments (1)

  1. Nem ez az első eset, hogy Matolcsy hülyeséget mondott, de valószínűleg az EP akkor fog megszűnni, ha orbán a nyakunkon marad jövőre, és folytatja az EU szétverését.
    Ebben profi. Sőt, M. o. on is csinált olyan károkat, amik talán már helyrehozhatatlanok.
    Nem véletlenül mondta valaki, hogy amihez orbán hozzányúl, az sz@rrá változik

Szólj hozzá!