Connect with us

Kerítésen túl

Megalakult a Patrióták Európáért EP-frakció: 12 európai tagállam 84 képviselő

Megalakult a Patrióták Európáért EP-frakció
Megosztás

„Megalakultunk! A Patrióták Európáért a 3. legnagyobb frakció az Európai Parlamentben (…) 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában” – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke, akit alelnöki tiszttel kínáltak meg a friss frakcióban. „A Patrióták Európáért frakció első alelnökévé választottak. Köszönöm a bizalmat! Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a közös törekvéseket megvalósítsuk, és változást hozzunk Európában.”- írta.

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották. A további alelnökök Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV) és Anders Vistisen (Dán Néppárt).

A csoport létrehozásáról június 30-án írt alá Bécsben egy dokumentumot

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével és Andrej Babišsal, a cseh ANO vezetőjével. A magyar miniszterelnök másnap közölte, hogy július 8-án alakul meg a frakció. Azóta az Identitás és Demokrácia nevű képviselő-csoport (ID) szinte minden tagja bejelentette, hogy átmegy, ahogy a spanyol Vox is az Európai Konzervatívok és Reformerektől.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár államtitkár X-re (a volt Twitterre) kitett bejegyzése alapján a frakció

 • a Nemzeti Tömörülés (francia, ID) 30;
 • a Fidesz (független) és a KDNP (volt európai néppárti, majd független) 11;
 • a Liga (olasz, ID) 8;
 • az ANO (cseh, volt liberális, majd független) 7;
 • az FPÖ (osztrák, ID) 6;
 • a Vox (spanyol, ECR) 6;
 • a Szabadságpárt (holland, ID) 6;
 • a Flamand Érdek (belga, ID) 3;
 • a Chega (portugál, ID) 2;
 • az Ígéret és Autósok (Přísaha a Motoristé) listája (cseh, független) 2;
 • az Értelem Hangja (görög, független) 1;
 • a Lettország az Első (független) 1;
 • a Dán Néppárt (ID) 1 képviselőjével 12 országból 84 főből áll.

A fideszes képviselőknek így több mint három év után nem kell már a függetlenek között ülniük, 2021 márciusában léptek ki a kizárásuk felé haladó jobbközép Európai Néppárt frakciójából.

Jöhetnek még új tagok és átállások

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely alig burkoltan célzott rá a hétfői kormányinfón, hogy miért volt fontos a hivatalos adatokban harmadik Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) megelőzése: olyan színteret teremtenek, ahol megszólalhatnak a valóban konzervatív erők, amelyek „békepártiak”. Korábbi nyilatkozatok alapján a Fidesz az euroszkeptikus ECR-hez csatlakozott volna, tavaly decemberben Orbán ezt csak idő kérdésének nevezte. Nicola Procaccini társelnök viszont a júniusi EP-választások után közölte, hogy a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet, és ha be is akart volna lépni, a képviselőknek alá kellett volna írniuk egy nyilatkozatot, hogy támogatják Ukrajna honvédő háborúját Oroszországgal szemben, amit másoktól is elvártak. Ennek ellenére például a holland Szabadságpárt a PfE-s csatlakozása bejelentésekor jelezte: támogatja Ukrajnát. Orbán Viktor az állami tévének adott, július 1-én sugárzott interjújában arról beszélt, hogy hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre.

„Túl fogunk nőni hamarosan mindenkit”, és erről „egy elég részletes akciótervvel is rendelkezünk”

– vagyis még az EP alakulóülésének július 16-i kezdete után is lehet számítani különféle átállásokra a radikális jobboldal uralásáért indult versenyben.

Szent-Iványi István: Hüpp-hüpp-hüpp – Barbatrükk

„Ma délután a várakozásknak megfelelően megalakult a Patrióták Európáért nevű európai parlamenti csoport. A csoport tagpártjai 12 országból rekrutálódtak és összesen 84 képviselővel rendelkeznek az Európai Parlamentben. Ezzel ez a harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a parlament létszámának 12%-át teszi ki, méretének megfelelő jelentőséggel rendelkezik.

Amit sejtettünk, az történt: nem egy vadonatúj csoport jött létre, hanem valójában az Identitás és Demokrácia csoportot újracsomagoták, átkeresztelték és divatos kifejezéssel rebrandelték. A tagpártok túlnyomó többsége az EP margóján létező ID csoportnak is tagja volt.

Érdemben csak a Fidesz, az Ano és a Vox számít új belépőnek.

Egy belga képviselő elszólása szerint főleg Orbán kedvéért játszották el a Barbatrükköt, mert ő nem volt hajlandó belépni az ID-be, ahová egyébként szívesen felvették volna, ezért a többiek léptek be a Fidesz, ANO és FPÖ által alapított kripto-ID szervezetbe.

Folytonosságot jól jelzi, hogy vezetőnek az ID-t vezető RN párt jelöltjét, a francia parlamenti választások nagy vesztesét, Jordan Bardella-t választották meg, aki egyébként nem tisztelte meg jelenlétével az alakuló ülést.

A legfontosabb adminisztratív főtitkári tisztséget is az ID korábbi főtitkára, Philippe Claeys tölti be. Bárhogy is trükköztek, ez bizony nem más, mind az Identitás és Demokrácia 2.0 projekt.

Szerző