Mellár Tamás: az Orbán-kormány a családok egyharmadáról nem akar tudomást venni, a szegényebb egyharmadról természetesen!

A parlament még vitázik Magyarország jövő évi költségvetéséről. Vitának persze túlzás nevezni, inkább a süketek párbeszéde a helyes kifejezés. Nem emlékszem arra, hogy 2010-óta a kétharmad bármely ellenzéki javaslatot is befogadott volna.

Talán még arra sem bólintanának, ha egy értelemzavaró vesszőre hívná fel egy ellenzéki képviselő az előterjesztők figyelmét

A közpénzzel Orbán úgy bánik, mintha a saját pénze lenne, teszi mindezt a mamelukjai bősz fej bólogatásával. Mindenki megkapja a kis aprót, és az élet megy tovább, ahogyan az elmúlt tíz évben, itt Hunniában megszokhattuk.

Mellár Tamás közgazdász, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a költségvetés tervezetről nyilatkozott a Klubrádiónak.

A szakember kiemelte, az látszik a költségvetési előirányzatból, hogy nominálisan 4 százalékos a növekedés, ha ebből levonjuk az inflációt, akkor alig marad valami, ami

„semmire sem elég”,

hiszen most olyan nagy sokk érte az egészségügyi ellátórendszert a járvánnyal, hogy már emiatt is növelni kellene. Jelentős reformigény is van az egészségügyben, amihez 30 százalékos nominális növekedésre lenne szükség, de ennyit nem az egészségügy, hanem a honvédség kapott.

V alakú válság…

Mellár Tamás szerint a költségvetési számokból is látszik, hogy a kormány túlzottan optimistán viszonyul az egész helyzethez, azt feltételezik, hogy V alakú válság lesz, nagyon gyors visszapattanással, és a következő években gyorsan helyreállnak a dolgok. Azonban ezt több dolog hátráltatja: az egyik, hogy a termelési láncok kooperációs kapcsolatok, termelési láncok átalakulnak, hiszen látható volt, mennyire sérülékenyek..

Kitért arra is, hogy a magyar gazdaság továbbra is sérülékeny, erőteljesen függ az európai uniós támogatásoktól, illetve attól, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok elég jelentős exportot termelnek-e.

A költségvetést tanulmányozva

Mellár Tamás nem lát áttörést abból a szempontból, hogy tényleg a családokat akarnák támogatni – de az összes családot, nemcsak a felső két-három jövedelmi tizedben lévőket?

“A szociális támogatások szintje egyáltalán nem nőtt a válság időszakában, pedig emelni kellett volna a munkanélküli segély összegét és időtartamát, a KSH felméréséből pedig az derült ki, hogy a családok egyharmadának nincs semmilyen megtakarítása, őket támogatni kellett volna”

Erős félelmeket fogalmazott meg a kormány elképzeléseiről:

“Ez továbbra is azt vetíti előre, hogy a társadalom megosztott lesz, az Orbán-kormány a családok egyharmadáról nem nagyon akar tudomást venni, a szegényebb egyharmadról természetesen “

Vázsonyi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük