Sorting by

×

Merkel ajánlatot tesz Orbánnak….

Merkel a hírek szerint ma teszi meg javaslatát a vétózni készülő magyar és lengyel kormánynak, Manfred Weber pedig kijelentette: a 25-ök maguk is el tudják fogadni az EU-s segélyalapot, de újra üzent Orbán Viktornak is: a következő napok döntő fontosságúak lesznek a Fidesz néppárti tagsága ügyében.

Bár arról posztolt Johannes Hahn uniós költségvetési biztos,

hogy a mai trilógus (Európai Tanács, Bizottság, Európai Parlament) után holnapra remélhetőleg megszületik az elvi egyezség az uniós 2021-es uniós költségvetésről – amit a magyar és a lengyel kormány blokkol – gyakorlatilag most érkezett el a jogállamisági mechanizmus miatti alkufolyamat arra a pontra, hogy senki nem akar és tud engedni. Legalábbis a nyilatkozatok szerint.

Merkel javaslatára várva…

A Financial Times tegnapi cikke szerint Merkel ma teszi meg javaslatát a két “rakoncátlankodónak”, Orbán Viktor magyar és Morawiecki lengyel miniszterelnöknek, ami kompromisszumos megoldást jelentene – bár Orbán Viktor kijelentette egy hete, hogy nem kompromisszumot, hanem megoldást akar, Morawiecki viszont a koalíciós partnerei miatt harapófogóba került Varsóban

– derült ki mára.

Ugyanakkor az aláírt elvi nyilatkozat miatt a magyar, illetve a lengyel kormány nem is tudna külön-külön megállapodni Merkellel.

A korábban már a “kör négyszögesítéséről” beszélő Merkel viszont pár napja azt mondta, hogy igyekszik kompromisszumot találni a vitában, mert a jövő heti, december 10-11-ei uniós csúcs nagyon fontos tanácskozás lesz a gazdasági válság megoldása szempontjából. “Sajnos nem jelenthetem, hogy a küldetést, a konszenzus megteremtését sikerült teljesíteni, annak ellenére, hogy szerettem volna” – állapította meg keserűen Merkel.

A 25-ök B-terve

A Financial Times brüsszeli diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, az Európai Unió központjában egyre intenzívebben dolgoznak a B-terven arra az esetre, ha Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki a jövő héten valóban megvétózná a következő 7 éves EU-büdzsét, illetve a koronavírus-válság kezelését szolgáló közös európai helyreállítási alap elfogadását.

A nyilatkozók között megszólalt ma Manfred Weber néppárti frakcióvezető is és erős üzenetet küldött Berlinből: a német politikus egy online sajtóbeszélgetésen azt mondta, “mindenkinek tudnia kell”, hogy a “megerősített együttműködés” eljárás révén nincs jogi és technikai akadálya annak, hogy 25 EU-tagország Magyarország és Lengyelország nélkül hozza létre a hitelekből és vissza nem térítendő támogatásokból álló, 750 milliárd eurós NextGeneration segélyalapot.

E forgatókönyv esetén ugyanakkor az EU következő 7 éves kicsivel több mint 1000 milliárd eurós költségvetése nem tudna életbe lépni januárban, és az EU “megszorító büdzsével” működne tovább, a 2020-as éves keretösszeggel – 12 havi lebontásban.

Az EU 7 éves büdzséjének az elfogadásához ugyanis kevesen vannak a 25-ök, a lisszaboni szerződés szerint teljes egyhangúságra van szükség az Európai Tanácsban a jóváhagyáshoz – ez a jövő csütörtök-pénteki EU-csúcson a magyar-lengyel vétó miatt egyelőre kérdéses.

Gulyás: Ebben a formában nem tudjuk elfogadni…

Nem tudjuk ebben a formában elfogadni a költségvetést – jelentette ki az ATV kérdésére ma a kormányinfón Gulyás Gergely.

“Mi nyitottak vagyunk a további tárgyalásra, úgy gondoljuk, hogy lehetne megoldást találni, de a jelenleg elfogadott jogállamisági rendelettervezet nem jelent semmilyen megoldást. Ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy ilyen rendelettervezettel megállapodás nem lesz”

– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A magyar kormány álláspontja világos: az új jogállamisági mechanizmust, a jogállamiság sérelmét nem lehet összekapcsolni az EU-pénzek felfüggesztésével/kifizetésével.

Varga Judit igazságügyminiszter tegnap este mindenesetre azt posztolta: Magyarország nem zsarolható.

Via ATV

kampány-nyitó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.