Merkel: el kell gondolkodni egy tényleges európai hadsereg létrehozásán

A kül- és biztonságpolitika terén való egységes fellépéssel lehet csak megvédeni Európa érdekeit, ezért el kell gondolkodni egy tényleges európai hadsereg létrehozásán – jelentette ki a német kancellár Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján kedden.

Nem a NATO ellen, hanem együttműködve vele

Angela Merkel beszédében hangsúlyozta, egy európai hadsereg nem a NATO ellenében jönne létre, hanem azzal együttműködve tevékenykedhetne. Létrehozása azt biztosítaná, hogy soha többet ne lehessen háború.

“Saját kezünkbe kell venni sorsunkat, ha fenn akarunk maradni. Ezt azt jelenti, hogy hosszútávon cselekvőképesnek kell lennie az Európai Uniónak”

– fogalmazott a német kancellár.

A toleranciára épülő szolidaritás feltétele minden működőképes közösségnek, köztük az Európai Uniónak, a szolidaritás pedig azt jelenti, hogy leküzdjük a nemzeti egoizmusokat

– jelentette ki a német kancellár Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitáján kedden.

Angela Merkel beszédében hangsúlyozta, a szolidaritás és a tolerancia Európa lelke. A nemzeti szintű döntések mindig kihatnak az egész közösségre, ezért a szolidaritás csak a mindenki iránt kifejezett felelősséggel járhat együtt.

“Csak úgy lehetünk európaiak, ha a teljes európai közösség értékeit és érdekeit megértjük és saját szükségleteinkkel azonos értékűnek tartjuk”

Aki a jogállamiság elveit kiüresíti a saját országában, aki csorbítja a civil társadalom jogait, csorbítja a sajtószabadságot, az nem csak a saját országában veszélyezteti a jogállamiságot, hanem egész Európában. Európa ugyanis csak jogállamiságon alapuló közösségként tud működni, amelyben mindenki ugyanúgy tiszteletben tartja a jogszabályokat – húzta alá a német kancellár.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük