Mi van, urak? Úgy megharagudtatok az Unióra, hogy most a pedagógusokon veritek le? – Napi Lendvaiságok….

Lendvai Ildikótól nem idegen a csípös irónia nyelve, de soha nem sértésre, sokkal inkább figyelemfelkeltésre használja írói vénáját. Közel egy évig minden héten jelentkezett portálunkon “Heti tapló” című rovatával, amiben az előző 7 nap furcsaságait figurázta ki a csak rá jellemző módon. Lássuk pénteki gondolatait!

A következőnél maga Orbán is kibújik a függöny mögül?

Újabb nyolc tanárt rúgtak ki azonnali hatállyal polgári engedetlenség miatt, és két tucatnyit írásban fenyegettek meg ugyanezzel, ha nem adja fel az ellenállást. Fordítva sült el: mára még többen jelentették be, hogy ők is beállnak a polgári engedetlenséget választók sorába. Új fordulat, hogy ezúttal a BM maga vállalta fel, hogy ők döntöttek. Az első kirúgásoknál még azt hazudták, ez a tankerület ügye. Most előbújt a rendőrminisztérium. A következőnél maga Orbán is kibújik a függöny mögül?

Mi van, urak? Mi ez az esztelen csapkodás? Úgy megharagudtatok az Unióra, hogy most a pedagógusokon veritek le? Azokon, akiknek a fizetése töredéke a tiéteknek, amelyet gond nélkül fölemeltetek? Ti vagytok azok, akik otthon felpofozzátok az asszonyt vagy a gyereket, ha a főnök csúnyán nézett rátok a munkahelyen?

Vagy azért kaptatok vérszemet, mert úgy éreztétek: a tüntetések fáradnak, jön a karácsony? Azt sem zárom ki, hogy fordítva van: mivel igyekeztek elsumákolni, hogy pénz majd csak a számotokra megalázó feltételek teljesítése esetén jön az Uniótól, úgy kell tennetek, hogy már most minden rendben van. Ezért többé nem mutogathattok “Brüsszelre”: komolyabb ajánlatot kell tennetek a pedagógusoknak és diákoknak. De nehogy gyengének tűnjetek a felheccelt törzsgárdátok előtt, hát látványosan oda is csaptok egyet.

Vagy úgy vélitek: inkább ezért tüntessünk, ezt már megszoktátok, mint azért, hogy se cukor, se benzin, (más országokban nem hiánycikk), van viszont a szomszédainknál jóval nagyobb infláció, a saját jóslataitok szerint is jövőre tovább emelkedő árak, a romániainál is alacsonyabb nettó minimálbér?

Ezért is, azért is. Ne reménykedjetek: egyik nem oltja ki a másikat. A BM közleményében fennhangon dörgitek: az ellenálló tanárok nem teljesítik közalkalmazotti kötelességüket!

Na most az a helyzet, hogy én vagyok a “köz”. Én is, legalább annyira, mint ti.

Szerintem meg éppen hogy teljesítik. Megmutatják a közösségnek, a diákjaiknak, mi a civil kurázsi. Mi a szolidaritás. Azon viszont elvitatkozhatnánk, hogy álltok ti a kötelességeitekkel. Tudjátok, amelyekkel annak a bizonyos köznek tartoztok.

“Nagy Orbán” “kis Orbánja”

A “kis” Orbán, a “nagy” Orbán politikai igazgatója: Orbán Balázs interjút adott a Times-nak. Közli: az uniós pénz nem olyan fontos, mint a harc a “polkorrekt”, “progresszivista” európai intézményekkel szemben. Ha jön pénz, ha nem, ezt a harcot folytatni kell. Mert -mint mondja- a pénz nem minden. Érdekes felismerés.

Kedves Orbán Balázs, említette ezt már Mészárosnak, Tiborcznak és a többieknek is?

A sál-ügy másik olvasata

A Fidesz korábban pontosan tudta: a folyamatos sóhintés a trianoni sebekre sehová nem vezet. Akkor sem, ha az a béke igazságtalanul, önkényesen szabta meg az országhatárokat, amelyek nem vették figyelembe a (persze nehezen követhető) nemzetiségi-nyelvi határokat sem. De nem volt előzmények nélküli: az ú.n. Nagy-Magyarország határai sem vették figyelembe ezeket, területének felén jogaikban gyakran csorbított nemzetiségek éltek, ahogy az utódállamok is sűrűn csorbították a hozzájuk került magyarok jogait. A fideszes Rockenbauer akkor még ezt írta:

“A Trianon-fóbia olyan szimbolikus gesztus, amely semmilyen gyakorlati haszonnal nem jár, ellenben annál nagyobb kárt okoz. Magyarországot a békétlen bajkeverő szerepében tünteti fel.”

Orbán valószínűleg most is tudja ezt. De ahogy az autóján a Nagy-Magyarország matrica akkor jelent meg a kampánykörútján, amikor a Jobbik feltűnt, a sálban is akkor fotózkodott most, amikor a Mi Hazánkban érez riválist. Vissza kell hódítania híveit, kerül, amibe kerül. Sokba kerülhet. Erről persze nem beszél. Helyette a duma: a sál csak azt jelzi, hogy

“a magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek.”

Szép gondolat. Ha a válogatott minden magyar csapata, akkor bizonyára az ellenzékieké is. Legközelebb számíthatunk egy ellenzéki pártjelvényekkel teletűzdelt sálra a meccsen? Jó, a Fidesz-jelvény mellett. Mi több: a minden magyarba beletartoznak a melegek is. Milyen szép lesz, ha a miniszterelnök szivárványos sállal feszít majd a VIP páholyban! Érdeklődéssel várom az új fotókat a fb oldalán.

Pin It on Pinterest