Mi vár a nyugdíjasokra 2021-ben? Olvassa…..

Jövőre 3 százalékkal növelik a nyugdíjakat – derült ki a 2021-es költségvetési törvényjavaslat benyújtásakor. Ez vár a nyugdíjasokra: most 142 ezer forint az átlagos öregségi nyugdíj, vagyis ekkora járandóságnál havi 4 ezer forint pluszt kap.

Az infláció mértékét nem reklámozzák…..

Emellett februárban jön egyheti plusznyugdíj. Ezzel indul a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetése. Februárban egy átlagnyudíjban részesülő 36,5 ezer forinttal magasabb összeget fog kapni a normál havi járandóságán (146 ezer forint) túl.

Novemberben pedig nyugdíjprémium is érkezik

A gazdasági növekedést jövőre 4,8 százalékosra tervezi a kormány, ha így lesz, akkor a következőképpen kell számítani az egyszeri nyugdíjprémiumot:

  • a 4,8-ból le kell vonni 3,5 százalékot (mert nyugdíjprémiumot csak 3,5 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés esetén oszt a kormány),
  • ezzel az 1,3-mal meg kell szorozni a novemberi havi nyugdíj egynegyedét, de maximum 20 ezer forintot.

Értik? Nem értik?

Magyarán:

egy átlagos nyugdíj negyede 36,5 ezer forint, ez túl van 20 ezer forinton, tehát ebben az esetben 1,3*20 000 forint, azaz 26 ezer forintot kap egy átlagnyugdíjas novemberben a havi járandóságán felül.

…és a nem átlagnyugdíjasok?

Akinek viszont messze kisebb a nyugdíja, mint az átlag, tehát például havi 70 ezer forint a járandósága, annak a nyugdíjprémiuma novemberben 22 750 (70 000/4*1,3) forint lesz.

Forrás

zápor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük