Mikor is szűnik meg a rendkívüli jogrend? —  Itt a legújabb időpont

A fél világ felháborodott azon az időkorlát nélküli rendkívüli felhatalmazáson, amit a járványhelyzetre hivatkozva biankó csekk gyanánt kényszerített ki magának Orbán Viktor. Most azonban valami történhetett, mert úgy tűnik lassan vissza kell adnia a teljhatalmat, már ha jót akar, na nem az országnak, de legalább a NER-lovagoknak.

Mikor is?

A múltheti kormányinfón Gulyás miniszter azt mondta, hogy a kormány júniusban visszaadja a rendkívüli felhatalmazás. Másnap maga Orbán Viktor aki az EU vitától berezelt ugyan de azt állította azért nem tud elmenni, mert nem ér rá a válságkezelés hajrájában is megszólalt a témában. Szerbiába jutott ideje elmenni a miniszterelnöknek, és ott a közös sajtóértekezletén amelyet a szerb partnerével tartott, kérdésre válaszolva már május végét emlegette. Most pedig alig néhány nap alatt itt  legújabb időpont amit Varga Judít igazságügyi miniszter ejtett el közösségi oldalán: “Júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon.”

A későbbiekben:

“Ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelezte, már májusban beterjesztésre kerülhet az erre vonatkozó törvényjavaslat, és annak az Országgyűlés által való megtárgyalását valamint elfogadását követően, júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon.”

Rúgd az ellenzéket!

Varga Judit hozzátette: a világjárvány közepén, a védekezés legnehezebb napjaiban a hazai ellenzéki pártok képviselői “karöltve a nyugat-európai politikai vezetőkkel, a liberális fősodratú médiával és a jól ismert szatellit civilszervezeteikkel, mással sem voltak elfoglalva, mint hogy egy soha nem látott intenzitású, koordinált politikai támadást intézzenek hazánk ellen”.
Ennek részeként a legképtelenebb vádak, lejárató információk és álhírek terjesztésétől sem riadtak vissza – tette hozzá az igazságügyi miniszter, felidézve, hogy többek között diktatúráról, az Országgyűlés bezárásáról és újságírók bebörtönzéséről beszéltek.
Majd így folytatta: “eközben a magyar kormány, élve a demokratikus felhatalmazásával, közösen a magyar emberekkel azon dolgozott, hogy minimalizáljuk a vírus okozta egészségügyi és gazdasági hatásokat”.
Varga Judit szerint “a képtelen vádak módszeres terjesztése” ugyan sok kárt okozott Magyarország nemzetközi hírnevének, “de annyi haszna talán volt, hogy ismét mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy ki mire és kinek az érdekében használja fel a rendelkezésére álló lehetőségeket egy veszélyhelyzetben”.
A miniszter bejegyzésében azt írta, érdeklődéssel tekintenek a következő napok elé, hogy “vajon legalább annyi lesz-e a vádak terjesztőiben, a diktatúrázókban, nácizókban, hogy ha már bocsánatot nem is kérnek, de legalább a valóságról beszámolnak”.
Varga Judit posztjában idézte Petőfi Sándor sorait is: “Az idő igaz, s eldönti, ami nem az.”

A valódi okot csak találgatni lehet

Több szakértő is úgy nyilatkozott azonban, hogy semmi más nem áll a visszalépés hátterében, mint az hogy az Európai Unióban most készül az újabb 7 éves költségvetés. Orbán Viktor észrevette, hogy egyre erősödik azoknak a tábora, akik a pénzek lehívását, demokratikus minimum követelményekhez kötnék. Erről a sürgető igényről beszélt egyébként az Európai Unió a magyar felhatalmazási törvénnyel foglalkozó plenáris ülésén Věra Jourová biztos is.

rémhír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük