Minszk: zenével a szabadságért!

Nem ismerem a fehérorosz belső viszonyokat és őszintén szólva a szakértőkön kívül egész Európában nem sok ember van, aki tisztában van az eseményekkel, ám egy biztos Lukasenkának 26 év után lefőtt a kávé.

Kicsit soknak tűnik ez a negyed évszázad, de valljuk be, akár csak az elmúlt 4-5 évben nem sokat foglalkoztunk Belorusszal.

Ahogyan pestiesen mondják: meg volt a magunk baja.

Pedig épp ez lenne a tanulság, hogy nincs ilyen; ha a mocskos, korrupt politikai átveszi az uralmat, ha egy szűk kisebbség bármilyen érv, hit mentén elnyomja a többséget, szegénységbe taszít tömegeket és egyben elveszi tőlük alapvető szabadságjogaikat, akkor nem hallgathatunk. Mindegy, hogy ez Belgrádban, Budapesten, Varsóban vagy éppen Minszkben történik.

Velünk történik, európaiakkal!

Teljesen lényegtelen, hogy jelenleg Szerbia, Ukrajna vagy éppen Fehéroroszország nem tagja az Európai Uniónak. Belgrád, Krakkó, Lvov, Minszk ugyanúgy európai város, mint Debrecen, Salzburg, Prága vagy Zágráb.

Csak a politika és egyes politikusok képesek arra, hogy egymás ellen fordítsanak, városokat, országokat, népeket.

Akik, ma a minszki utcákon tiltakoznak a hatalom erőszakos fellépése és legyünk őszintén a választások elcsalása ellen, azok talán helyettünk is protestálnak. A tegnapi skót dudás, őszinte menet olyan elementáris erővel vonult a minszki utcákon, ami nemcsak tiszteletet parancsol, de egyben példát is mutat.

https://www.facebook.com/Alena.Paulouskaja/posts/979830942462808

Arra gondoltam ilyen hangerővel és határozottsággal két nap alatt ki lehetne űzni a Karmelita kolostorból Orbánt egész pereputtyával.

Úgy elrohanna az egész stáb, hogy Felcsútig meg se állna…

Közben persze a magyar kormányzati fogdmegek, akik egy hétig köpni nyelni nem tudtak a fehérorosz események láttán, ma ismét megtalálták a billentyűzetet és ismét tolják a süket dumát a facebookon.

Élen jár ebben, Menczer Tamás külügyi megmondó ember, aki fehérorosz-ügyben rögtön kiosztotta a magyar ellenzéket

“Több higgadtságot, elvtársak!
A baloldal és a sajtója napok óta kapkodva, összevissza beszél arról, hogy a kormány mit gondol a belorusz helyzetről. Eközben Szijjártó Péter folyamatosan tárgyalt, mert ilyenkor nem kapkodni kell. A baloldal ezúttal egy fontos nemzetközi ügyet akar saját politikai céljaira felhasználni.
Valójában őket nem Belorusz, főleg nem a belorusz emberek érdeklik, csak az, hogy támadhassák a kormányt. Szokás szerint hamis vádakkal.”

Szóra se lenne érdemes, ha nem lógna ki a lóláb. A magyar kormánypolitika pontosan azt szokta csinálni, amivel másokat megvádol.

Menczer főnöke is megtalálta a facebook “indító gombot”

“Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.”

A külügyér nem mondott semmit, de az legalább velősre sikeredett

Szijjártó amúgy nagyon rossz színészi teljesítménnyel eljátszott már olyan telefonbeszélgetést ahol úgy tűnt, hogy a vonal másik végén a kínai külügyminiszer van, de erre egy fikarcnyi bizonyíték sem volt.

Közben azért Európában valójában más szelek fújnak.

Az EU vizsgálatot sürget a fogvatartott fehérorosz tüntetők ügyében

Az Európai Unió alapos és átlátható vizsgálatokat sürget a több ezer jogellenesen fogvatartott fehérorosz tüntetőt sújtó hatósági visszaélésekkel kapcsolatban – írta hétfői nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell úgy fogalmazott, hogy egyre több “sokkoló” jelentés számol be arról, hogy a hatóságok embertelenül bánnak az őrizetbe vett tüntetőkkel, így mihamarabb kivizsgálást kell indítani és felelősségre vonni az elkövetőket.

Az Európai Unió belorusz küldöttsége továbbította az uniós elvárásokat a belorusz hatóságok felé

“Fehéroroszok ezrei vonultak az utcára a szabadságért. Céljai világosak: a jogellenesen fogvatartottak szabadon engedése, a hatóságok elszámoltatása, és új választások kiírása” – hangsúlyozta Borrell.

Szóval, ami világosan látszik Brüsszelből, az nagyon homályos a magyar külpolitikának, pontosabban a két hónappal ezelőtt még Lukasenkával barátkozó Orbán-adminisztráció nem hajlandó sem A-t, sem B-t mondani.

A külpoiitikai magyaros pávatánc folytatódik…

Пагоня

De nézzünk vissza Minszkbe, ahol klasszikus zenészek minden nap kiülnek a térre és amolyan szívmelengetőként, a tüntetők támogatására eljátsszák a Pahóniát, ami egy litván-fehérorosz hazafias, nem hivatalos himnusz.

Maksim Bahdanowicz 1913-ban írt költeményéhez (Пагоня – Pogoń: jeden z nieoficjalnych patriotycznych hymnów Białorusi) Mikoła Kulikowicz írt zenét.

https://www.facebook.com/euroradio.fm/videos/3491355077596005/

csillagjegy

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük