Most jó lenni katonának!?

Megduplázódott a katonai szolgálatra jelentkezők száma Magyarországon a Covid-19 gazdasági hatásai miatt – írja a Euronews.

A statisztikákat Durgó Tamás őrnagy osztotta meg az AFP hírügynökséggel, a Honvédelmi Minisztérium adataiból pedig kiderül, hogy csak a múlt héten 2500-an adták be jelentkezésüket a Honvédség toborzóirodáiban.

A jelentkezők száma elsősorban azért ugrott meg,

mert a Honvédség stabil foglalkoztatást ajánl annak a rengeteg embernek, aki a Covid-krízis ideje alatt elvesztette a munkáját. Áprilisban a KSH adatai szerint 4,1%-ra ugrott a munkanélküliség.

A katonai szolgálatra jelentkezőknek

bruttó havi 161 ezer forint illetmény jár,

ezen felül étkezési, egészségügyi és ruházati ellátásban és utazási költségtérítésben is részesülnek. A fél éves kiképzés elteltével az önkéntes tartalékosok minden kötelezettség nélkül visszatérhetnek a polgári életbe, de dönthetnek úgy is, hogy folytatják karrierjüket, mint szerződéses katona.

Tájékoztatás és egészségügyi szűrés az álláskeresőknek

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzói a budapesti álláskeresők körében népszerűsítették a Magyar Honvédség szolgálatvállalási lehetőségeit.

A tájékoztatót követően a speciális önkéntes tartalékos szolgálathoz szükséges vizsgálatokat helyben el is végezték.

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban összegyűlt érdeklődőknek Erdődi Mihály őrnagy, az Alkotás utcai toborzóiroda vezetője tartott előadást, aminek kiemelt témája a munkahelyteremtési programhoz kapcsolódva, kifejezetten a járványügyi helyzet hatására létrejött speciális önkéntes tartalékos szolgálati forma volt.

Az első alapkiképzések az ország 25 helyszínén július 1-jén kezdődnek

A jelentkezők a lakóhelyükhöz legközelebbi képzési helyre kerülnek, ahonnan minden nap hazamehetnek a családjukhoz. Minden speciális tartalékos katona számára ingyenes ruházati ellátást, utazási költségtérítést, valamint napi egyszeri étkezést biztosítanak. A felvételhez betöltött 18. életév, erkölcsi bizonyítvány, magyar állampolgárság, valamint egészségügyi szűrés szükséges.

Az Alkotás utcai iroda kihelyezett toborzó ügyfélszolgálatot is működtetett a helyszínen, ahol az adminisztrációs folyamat mellett a speciális szolgálathoz szükséges orvosi és pszichológiai vizsgálatokon is részt vehettek a jelentkezők.

Az azonnali ügyintézés hatására 37-en döntöttek úgy, hogy kipróbálják magukat speciális tartalékosként.

A következő hónaptól számukra is hat hetes alapkiképzés, hat hetes lövészeti képzés, majd egy három hónapos egyéni szakkiképzés következik, ekkor mindenki egy általa választott területre specializálódhat az érdeklődési körének vagy civil végzettségének megfelelően.

Forrás: honvedelem.hu/portfolio.hu

eötvös péter

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük