Sorting by

×

Mr. Vétó és a többiek – Orbán keresztben fekvő teste az embargó útján

Orbán makacs elutasítását fedezetként használja Szlovákia és Csehország, amelyek szintén tartanak az Európai Bizottság embargó-javaslatának súlyos gazdasági következményeitől, de félénkebben panaszkodnak, mint a magyar miniszterelnök.

Nincs megegyezés

Az EU déli részén, az olyan országokban, mint Spanyolország, Portugália és Olaszország, amelyek azért küzdenek, hogy megvédjék a polgárokat a megugró energiaáraktól, aligha van nagy lelkesedés az olajtilalom iránt, amelyet Moszkva megbüntetésének alapvető, de nagyon költséges lépésének tartanak. Miközben Brüsszel azzal zárta a hetet, hogy az EU-országok továbbra sem tudtak megegyezni az olajszankciókkal kapcsolatban, a diplomaták és tisztségviselők kincstári optimizmusukat fejezték ki, hogy

Orbán végül elfogadja a megállapodást – beleértve az 500 millió euró feletti összeget az ország olajfinomítói kapacitásának diverzifikálására, illetve 200 eurót. millió euróval bővíti adriai-tengeri vezetéke kapacitását.

A Bizottság és az Európai Tanács azonban kényelmetlen kérdésekkel is szembesült azzal kapcsolatban, hogy az uniós országok mennyire elkötelezettek az orosz olajbevételek levágása iránt, amelyek Vlagyimir Putyinnak égetően szükséges finanszírozást biztosítanak egy olyan időszakban, amikor hadserege állítólag kifogy a katonákból és morálisan is válság fenyegeti.

„A szankciókkal kapcsolatos kérdésére csak annyit mondhatok, hogy tudomásom szerint a Tanácsban folynak a viták (..)Egyelőre nincs különösebb hírünk ebben a témában.”

– mondta a Bizottság főszóvivője, Eric Mamer.

Annak demonstrálására, hogy a szankciók hogyan fonódtak össze az uniós polgárok energiaáraival, a Bizottság napi sajtótájékoztatóján az másik kérdés Spanyolország és Portugália azon terveire vonatkozott, hogy különleges mentességet kívánnak kérni a villamosenergia-piaci szabályok alól.

“Nincs hozzáfűzni valónk a magunk részéről, semmi új nincs, jelenleg még nem hozott hivatalos döntést a Bizottság (…) Most meg kell várnunk a hivatalos értesítést a spanyol és portugál hatóságoktól. Ha ez megvan, akkor tudunk csak hivatalos döntést hozni.”

– mondta Arianna Podesta szóvivő.

A várakozás új kedvenc időtöltés lehet Brüsszelben

Az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni öt korábbi szankciócsomag figyelemreméltó gyorsasággal és egyhangú elfogadása után az EU vezetői eljutottak arra a pontra, ahol a Putyin elleni szankciók egyre növekvő költségekkel és saját gazdaságuk kárának fokozott kockázatával járnak. És ez próbára teszi egységüket.

„Ez az EU egységének kényes szakasza, erre számítottunk (…)Magyarország magatartása nem olyan nagy újdonság, de nem tagadhatom, hogy az általunk eddig tanúsított egység veszélyben van.”

– mondta egy EU-diplomata.

Az EU vezetői márciusban a franciaországi Versailles-ban tartott csúcstalálkozóján megállapodtak arról, hogy nemzeteiket “lehozzák” az orosz energiáról – nemcsak az olajról, hanem végül a földgázról is, ami valószínűleg sokkal nehezebb lépés lesz. Az olajszankciók jelenlegi késése pedig valószínűleg dominóhatást vált ki, ami potenciálisan megakadályozza a keményebb tárgyalásokat.

„Orbán sokaknak tesz szívességet. (…)  A németek, olaszok és mások azt mondták, hogy betiltják a gázt, de számomra egyértelműnek tűnik, hogy… sok fővárosban megéri több időt hagyni erre.”

– mondta egy második uniós diplomata.

Ursula a Karmelitában

Míg Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke Budapestre utazott, hogy Orbánt lobbiztassa az olajintézkedésekkel kapcsolatban, a brüsszeli sürgősség hiánya nyilvánvalóvá vált, amikor Charles Michel tanácselnökkel együtt Japánba utazott egy éves csúcstalálkozóra. Az olajembargó körüli alkudozást eközben a nagykövetekre bízták. Michel pénteken folytatta japán útját Hirosimában, Fumio Kishida japán miniszterelnök ősi otthonában, ahol figyelmeztetett Oroszország nukleáris fegyverekkel való fenyegetéseire. Az olajszankciók magyarországi blokádja felháborodást váltott ki Kijevben, ahol persze az illetékesek jól megszokták Orbán és Putyin hagyományosan kiváló kapcsolatait.

„Mikor fog ráébredni az Európai Unió és vezetői arra a tényre, hogy egyszerűen nem megy elég messzire vagy gyorsan Putyin készpénzes tehén fosszilis tüzelőanyag-iparának megcélzásában (…) Túl kell lépnünk a retorikán és a nagy szavakon. Itt az ideje a cselekvésnek. Minden csepp olajnak, amit Európa Oroszországtól vásárol, ukrán vérben van az ára.”

-mondta Oleg Usztenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója.

Ukrán részről azzal is vádolták Budapestet, hogy az olajszankciókat befolyásolásként használja fel a jogállamiság megsértése miatt folyó vitájában. Egy tisztségviselő bízik abban, hogy a jövő hét közepére Orbán készen áll arra, hogy a tárgyalások győztesének nyilvánítsa magát, és aláírja az olajtilalmat.

„Orbán nem bízik senkiben, és meglehetősen szigorú garanciákat akar arra, amit a Bizottság ígért neki (…)  Orbán kemény tárgyalópartner. Nagyon jól tud kitartani, de végül mindig enged.”

– mondta egy illetékes.

Forrás: Politico

Kapcsolódó

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.