Sorting by

×

“Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja” – Kihalt a Sajó élővilága

Három hónapja ömlik a szennyezett bányavíz a Sajóba, amely miatt már konrkétan kihalt a folyó élővilága. Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja a folyón történt ökológiai katasztrófa kapcsán a hatóságok tétlensége miatt az Európai Bizottság elé viszi az ügyet – foglalta össze a felvidek.ma-nak nyilatkozva.

„Ma részt vettem a Sajó folyó élővilágának vizsgálatán, mely során három szakaszon vizsgáltuk a vizet. Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja”

– mondta elkeseredetten Varga Tibor a helyi horgászszövetség tagja. Varga részletezte, hogy három szakaszon vizsgálták a víz élővilágát, 10 kilométeres szakaszon, és egyetlen vizi állatot sem találtak élve.

„Rengeteg tetemet találtunk, szinte ellepték az elpusztult folyami rákok tetemei a partot. Nem tudtam, hogy ennyi rák élt a Sajóban”.

Döbbenetes, de az első feljelentés óta, amit február 24-én tett a horgászszövetség, csak még több szennyezett bányavíz ömlik a folyóba

Míg februárban percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából, a legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként. A mért szennyezettség tekintetében előrelátható volt a katasztrófa, hiszen a cink jelenléte a közvetlen kifolyásnál már februárban a százszorosa volt annak a mennyiségnek, ami a pisztrángnak már halálos dózis.

„Sőt, én most úgy látom, hogy még több szennyezett víz folyik ki, de nem mérték, ezért nem tudni pontosan”.

És épp ez a gond, mivel olyan nagy mennyiséget kellene szűrni, amit technikailag nem tudnak megoldani, illetve ennek a mennyiségnek a szűrése havi 100 ezer euróba is kerülhet, tudtuk meg. Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a bányába szivárgó felszíni vizek csökkentésére irányuló munkálatokba kezdett, és a bányamentő szolgálat közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. Azt próbálták megoldani, hogy a víz ne szivárogjon a felsőbb szintekről a szennyezett alsóbb rétegekbe, így kerülnék el a szennyezett víz felszínre áramlását.

(fotó: Ján Korpa/Facebook oldala)

Míg februárban percenként 10 liter szennyezett víz folyt ki a bányából, a legutóbbi mérések alapján ez már 17 literre növekedett percenként

Április elején a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a bányába szivárgó felszíni vizek csökkentésére irányuló munkálatokba kezdett, és a bányamentő szolgálat közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. Azt próbálták megoldani, hogy a víz ne szivárogjon a felsőbb szintekről a szennyezett alsóbb rétegekbe, így kerülnék el a szennyezett víz felszínre áramlását.

Ennek ellenére február közepe óta nem történt érdemi változás

– közölte Varga Tibor. A környezetvédelmi minisztérium a felelősséget a gazdasági minisztériumra hárítja, mert a bánya tulajdonosa az Ércbányák állami vállalat. Ők azonban szintén büntetőfeljelentést tettek a Sajó folyó szennyezésével összefüggésében, mert szerintük a kiömlő bányavíz minőségéért a Siderit vállalatot terheli a felelősség, akik utoljára használták a bányát termelésre. A hivatalok közti pingpongozás közben lassan, de biztosan pusztult ki a folyó élővilága.

„Lassú halála volt a folyó élővilágának. Az első pillanattól lehetett tudni, hogy ez lesz a vége. Tehetetlenséget érzek”

– nyilatkozta Varga Tibor, aki szerint a hatóságok pontosan tudták, hogy a bánya meg fog telni vízzel, voltak előrejelzések, mégsem tett senki semmit. Megrázó azt is tudni, hogy ez a szennyezett bányavíz továbbra is folyni fog, akár évekig, évtizedekig.

A szakemberek szerint legalább 15 év, míg visszatérhet a folyami rák.

Kapcsolódó

Fotó: Jan-Korpa-Facebook

átver

Egy hozzászólás itt: ““Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja” – Kihalt a Sajó élővilága

  • 2022.05.14 - 15:15
    Közvetlen hivatkozás

    Itt a Sajoban adnek csak horgaszengedelyt Ader Janos szamara. Minden egyeb helyen törtenö horgaszasaert millios bunteteseket szabnek ki ra, hiszen ehhez az informaciohoz Ö mar evek ota hozzajutott, megig magasrol tett mindenre !!!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.